Јосиповић: Они који партизане проглашавају злочинцима не чине добро Хрватској

Агенције
Јосиповић: Они који партизане проглашавају злочинцима не чине добро Хрватској

Сплит - Предсједник Републике Хрватске Иво Јосиповић данас је изјавио како они који партизане проглашавају злочинцима не чине добро Хрватској те је подсјетио како је и први хрватски предсједник Фрањо Туђман био партизан.

„Они који хоће неку другу Хрватску, Хрватску у којој се враћају  Кевине јаме, у којој се партизани проглашавају злочинцима, у којој се не разумије историју, не чине добро Хрватској", рекао је Јосиповић обраћајући се присутнима на данашњој свечаности обиљежавана 70. годишњице ослобођења Сплита од фашизма, одржаној у сплитском ХНК.

"Уучинићу све да истина о партизанима и партизанкама, о Другом  свјетском рату, о антифашизму, о предсједнику Јосипу Брозу Титу и  другим великанима наше историје буде сачувана", рекао је, а на спомињање Титовог имена услиједио је аплауз присутних.

„Подсјетићу да је први хрватски предсједник био партизан,  подсјетићу да је други хрватски предсједник Месић био и јест антифашист, а и ја сам антифашист и дијелим те вриједности", казао је Јосиповић. Додао је како те вриједности дијели „и највећи дио Хрватске" те је поручио да док год буде на јавној сцени, а и када више не буде на јавној сцени, биће скупа с онима који дијеле те вриједности.

„Сигуран сам да ова Хрватска, у чијем Уставу стоји антифашизам,  антифашизам неће заборавити, као што никад неће заборавити ни  Домовински рат", поручио је Јосиповић.

По његовим ријечима, вриједности које су показали партизани у  Другом свјетском рату, храброст, јунаштво, домољубље и  човјекољубље, показале су и касније генерације у Домовинском рату.

Партизани су, додао је, показали и друге вриједности „да људи могу  бити заједно на страни правде, неовисно које су вјере или нације и да  могу у најтежим условима бити човјек".

По Јосиповићевим ријечима, ослобођење Сплита не би било могуће без партизана и партизанки који су заслужни да Сплит прије 70 година буде један од највећих слободних градова у тада дијелом слободној Европи.

У име одликованих захвалио је носитељ партизанске споменице Ловро Тадић, рекавши да се двоумио хоће ли узети то одликовање.

„Међутим, дошло ми је на ум да је Тито једној бригади дао име браће Радић и то је повод да узмем ово одликовање, јер у овој Хрватској не бих хтио узети неко друго", казао је Реић.

Посебно је зхвалио предсједнику Јосиповићу на том одликовању  рекавши да је Јосиповић имао „велику храброст и још већу мудрост" када је недавно у посјетио ветеране који протествују у Загребу. "Ја не бих издржао оно и моје партизанско срце не би издржало", додао је Реић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана