Јосиповић о усташкој змији Штрбац: Преломно...

Б92
Јосиповић о усташкој змији Штрбац: Преломно...

Београд - Државном обиљежавању годишњице страдања у највећем логору НДХ неће присуствовати представници Срба, Јевреја, антифашиста, али ни бројни хрватски званичници.

Некадашњи предсједник Хрватске Иво Јосиповић каже за Б92 да је забрињавајуће то што неке структуре благонаклоно гледају на повампирење усташтва.

Пошто ће свако својим, одвојеним, путем до Јасеновца, и то никако истог дана, треба ли свијет да се запита шта се то дешава у Хрватској?

Док се свијет пита, ако се пита, један дио друштва у тој земљи препознаје да новоусташтво није доминантно, али се толерише и да чак ни владајућа структура не доживљава Хрватску као антифашистичку земљу.

Некадашњи предсједник Иво Јосиповић један је од тих људи. У Јасеновац иде мимо државног протокола.

"Мислим да сада сви виде усташку змију, само што је неки препознају са невјерицом и згражавањем, а неки са одобравањем. Хрватска није била усташка земља нити ће бити. Наш задатак је да кажемо нашој власти да мора да буде на линији Устава", рекао је Јосиповић.

Србија понавља да миру и стабилности не требају тешке ријечи и повратак у прошлост. Предсједник српске владе говори отворено о онима који се с тим не слажу.

"Тај би био кретен, на страну што би свом народу желео најгоре, али тај би био кретен", рекао је Александар Вучић.

Уз констатацију да не може и да би било срамота да се тај геноцидни злочин заборави, Вучић поручује да треба гледати у будућност и вјерује да тамо гледају и Грабар Китаровићева, Орешковић и Карамарко.

"Нико не жели сукоб и зато гледамо како да увек покажемо поштовање према жртвама, српским жртвама, али да ниједног секунда ничиме не повредимо наше комшије", додао је Вучић.

Подјела у хрватском друштву због односа према злочинима усташког режима у НДХ током Другог свјетског рата открива право стање у тој земљи, став је Веритаса.

"Ово је преломни тренутак да се у Хрватској нешто промјени, а то би могло да буде почетак правог суочавања са прошлошћу, праве катарзе и са ратовима деведесетих и другим претходним ратовима. Истина може много да узмемири, али послије тога следи помирење", рекао је Саво Штрбац из Веритаса.

Прва жена Хрватске Колинда Грабар Китаровић, није тајна, изнуђено је промјенила реторику. Сада је забринута због идеолошких подјела у друштву и сигурна да је усташки режим био злочиначки.

Од посредовања посебног изасланика Стејт департмента за питања Холокауста Николаса Дина, у рјешавању кризе под називом обнављање усташтва званични Загреб добио је само пацке. Како год, до Јасеновца се ове године стиже кроз лавиринт и не у исто вријеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана