Јосиповић о “Олуји”: Српска страна има право на другачији поглед

Вечерње новости
Јосиповић о “Олуји”: Српска страна има право на другачији поглед

Загреб - Хрватски предсједник Иво Јосиповић уочи прве званичне посјете Београду, која се очекује на јесен разматра питања која оптерећују односе двије државе и предлаже рјешења, преносе “Вечерње новости”.

Његова главна порука је да се рат завршио и да је “и пред Хрватском и пред Србијом европска будућност”.

Јосиповић је рекао да “разлике у гледањима на прошлост постоје, али очекује да ће се оне смањивати, мада вјероватно неће нестати.”

- Чињеница о страдању већег броја Срба у тој акцији даје српској страни право на другачији поглед. Иако ћемо се, вјероватно, морати примирити са тим да на неке историјске догађаје гледамо различито, очекујем и да Срби с разумијевањем прихвате значај “Олује” за слободу хрватске државе. С друге стране, Хрватска треба с дужним пијететом да се односи према свим жртвама, да казни злочине и да свима који желе да се врате то и омогући – поручио је хрватски предсједник.

На питање шта очекује од првог службеног сусрета са предсједником Србије Томиславом Николићем, Јосиповић је рекао да очекује “да тај састанак буде нови подстицај развоју хрватско-српских односа.”

- Имамо још много отворених питања од велике важности за наше државе и грађане. Истакао бих проблем несталих особа, њих око 1.700, отето културно благо које Србија још није вратила, питање избјеглица, Срба из Хрватске, али и Хрвата из Србије, бројне имовинске проблеме. Ту је и сукцесија бивше Југославије, као и питање границе на Дунаву. Уз то, морамо да унаприједимо сарадњу у економији, прогону ратних злочина и у борби против организованог криминала – каже хрватски предсједник.

Говорећи о хрватско-српским односима, Јосиповић каже да предстојећу посјету Београду види “више као нови импулс него као нови почетак.”

- Када имамо у виду тешку прошлост и недавни рат, уназад три-четири године многа су се питања покренула, односи су се отопили и нормално је да размјењујемо туристе, да музичари одржавају концерте, да гостују позоришне представе и изложбе, а наши спортисти се такмиче, углавном у фер борби. Наше полиције и правосуђе озбиљно сарађују, све је више међусобне трговине и инвестиција – сматра Јосиповић.

Он је објаснио да према српском предсједнику у Хрватској није било “резерви” и да су први сусрети са њим охрабрујући.

- Он је легално и легитимно изабрани предсједник, представља Србију и тако га у Хрватској третирамо. Истина је, било је доста незадовољства неким изјавама, па је и то давало утисак као да су односи, како је неко рекао, прешли у ледено доба – каже хрватски предсједник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана