Јосиповић на комеморацији Србима

Агенције
Јосиповић на комеморацији Србима

Пожега - Код спомен-обиљежја у селима Јеминовац и Шњегавић у Пожешко-славонској жупанији одржана је комеморација српским жртвама из тих села које су убијене 10. децембра 1991. године, а којој је присуствовао и хрватски предсједник Иво Јосиповић, пренијеле су агенције.

Комеморацији за 42 српске цивилне жртве присуствовали су, осим Јосиповића и представници тог краја, замјеник жупана Мирослав Грозданић, предсједник Српског демократског форума Вељко Џакула, представници српских странака и организација, те родбина погинулих.

Након што је у пратњи почасног вода положио вијенац испред спомен-обиљежја, Јосиповић је разговарао са родбином и члановима породица побијених цивила, подсјетио да још нису откривени починиоци тог злочина и нагласио да "полиција ради свој посао".

- Не поновило се - поручио је хрватски предсједник.

Комеморативном скупу присуствовали су и амбасадор Србије у Хрватској Станимир Вукићевић и генерални конзул Србије у Вуковару Живорад Симић.

Замјеник пожешко-славонског жупана Мирослав Грозданић рекао је да су ликвидирани 18 мушкараца и 24 жене и да је 16 жртава имало између 70 и 86 година.

Спомен-плочу невино страдалим мјештанима Чечавца, Чечевачког Вучјака, Јерминовца, Рушевца и Шњегавића подигли су мјештани тих села, уз помоћ жупанијског мањинског вијећа.

У том крају крајем октобра 1991. године хрватске снаге по наређењу кризног штаба из Славонске Пожеге спровеле су присилну евакуацију 26 српских села смјештених у Пожешкој котлини, подно планина Папук и Псуњ. Села је напустило 2.120 особа, а послије евакуације почиње организована пљачка и систематско паљење и минирање српских кућа како би се прикрили трагови пљачке и да се становници напуштених села у њих више никад не би вратили.

Дио старијих људи, који није хтио или могао, усљед старости и болести, да напусти своја села, страдао је приликом систематског паљења и минирања њихових кућа, извијестио је својевремено "Веритас", додавши да су Хрвати тврдили да су села уништили Срби приликом повлачења како ништа вриједно не би пало у хрватске руке.

Трибина

Послије комеморације, Јосиповић је обишао повратничко село Кусоње код Пакраца, гдје је разговарао са повратничким породицама и положио вијенац на спомен-обиљежје погинулим хрватским војницима, послије чега је учествовао на јавној трибини у Пакрацу "Актуелни положај српске заједнице на подручју Западне Славоније".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана