Јосиповић и Чачић заједно на изборе

Срна
Јосиповић и Чачић заједно на изборе

Загреб - Бивши предсједник Хрватске и лидер новоосноване политичке опције "Напријед Хрватска - прогресивни савез" Иво Јосиповић најавио је данас потписивање коалиционог споразума за предстојеће парламентарне изборе с Реформистима Радимира Чачића, преноси агенција Хина.

Иако хрватски медији већ неко вијреме нагађају о окупљању новог блока на љевици који би конкурисао СДП-у, Јосиповић за сада одбија да конкретно говори о другим потенцијалним партнерима своје странке.

Политичку блискост са Чачићем Јосиповић је показао још као шеф државе, када се појавио на оснивачкој скупштини Реформиста, који су му се одмах одужили подршком његовој предсједничкој кандидатури.

Јосиповићеву су кандидатуру, иначе, подржале и друге странке љевице и лијевог центра, а финансирала ју је његова бивша странка СДП, иако су затегнути односи на релацији премијер Зоран Милановић - Јосиповић били видљиви дуго времена прије кампање.

Кулминирали су након изборног пораза, када је Јосиповић изјавио да не намјерава да се врати у бившу странку, јер вођство СДП-а није склоно озбиљним реформама, а председника СДП-а Милановића је директно оптужио да му је наштетио у предсједничкој кампањи.

Како пише Хина, Јосиповићу је од оснивања странке прешао дио СДП-оваца у различитим срединама и, иако је поручио да "не жели велику помпу и бити опструктивни фактор у раду СДП-а", јасно је да ће се Јосиповић на предстојећим изборима циљати управо на СДП-ово бирачко тијело.

У томе би му, према медијским нагађањима, могао помоћи још један бивши СДП-овац - бивши министар финансија Славко Линић, који је прије љета најавио да ће на изборе као независни кандидат у ријечкој изборној јединици, при чему није искључио могућност сарадње с неким странкама на љевици.

Јосиповић не скрива да би радо сарађивао и с ИДС-ом, а новинарима је потврдио како се о томе разговара, али да је одлука на страначким тијелима ИДС-а.

"Блиске су нам све регионалне странке, пензионери, а ту су још неке мање странке које ће се на овај или онај начин заједно с нама борити за мјеста у Сабору", навео је Јосиповић, одбивши прецизирати с ким разговара.

Медији нагађају да би се Јосиповићевом блоку могао придружити још један бивши СДП-овац, загребачки градоначелник Милан Бандић са својом недавно основаном странком, а у друштво Јосиповића медији нерјетко укључују и Приморско-горански савез који не жели да коментарише таква нагађања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана