Јосиповић: Хрватство је против усташтва

СРНА
Јосиповић: Хрватство је против усташтва

Сисак/Загреб - Предсједник Хрватске Иво Јосиповић поручио на обиљежавању Дана антифашистичке борбе, 22. јуна, да се тековине антифашизма никада не смију заборавити.

Он је додао да је било часно устати против фашизма под вођством Јосипа Броза Тита.

"То што је Хрват стајао на челу тог покрета најбоља је порука онима који изједначавају хрватство и усташтво. Хрватство није једнако усташтво, хрватско је против усташтва, то је једина истина и не смемо да је заборавимо", рекао је Јосиповић на свечаности у шуми Брезовица код Сиска, преноси Б92.

Ту је 22. јуна 1941. године формиран Први сисачки партизански одред, први такав у Европи.

Он је истакао да су партизани тада били једини снага која је супротставила фашизму, усташтву и четништву и подсјетио да је било и оних који су повјеровали окупатору, који су чинили злодјела против људи друге вјере и нације.

"Обнова екстремизма, зла 90-тих година, која је резултирала ратом, агресијом, никад не смије бити међу нама. Политика сурадње насупрот политици сукоба је наша политика", истакао је Јосиповић.

Премијер Хрватске Зоран Милановић рекао је на свечаности да је данашњи дан важан, јер је Хрватска показала да је знала да препозна зло и да му се супротстави. Он је оцијенио да је Независна Држава Хрватска била грешка и додао да су се с првим данима НДХ почела дешавати масовна убиства и ликвидације људи.

"Хрвати су могли чекати и калкулисати, имали су своју државу, али многи од њих су оцијенили да је то лоше и одлучили су да се томе морају одупријети", нагласио је Милановић и подсјетио да је то био људски покрет отпора и пркоса.

Према његовим ријечима, хрватски пут је био тежак и за све се морала изборити, а да је сада сама са собом и да нема више изговора. Додао је да први пут Хрватска има све инстурменте успјеха у својим рукама.

"Све што нам треба је 50 година мира, ако може и више, да се људи никад више не морају окупљати у шуми попут Брезовице", нагласио је Милановић.

Овогодишњи програм почео је полагањем вијенаца у шуми Брезовица. Недавно је споменик Франа Кршинића "Устанак", тежак више стотина килограма, украден да би био продан као секундарна сировима. Споменик је стајао на мјесту окупљања првих антифашиста 1941. године.

Полиција је пронашла крадљивце, а дијелови споменика биће враћени власнику, Граду Сиску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана