Јосиповић био у шоку послије избора

Агенције
Јосиповић био у шоку послије избора

Загреб - Кандидат Социјалдемократске партије (СДП) Иво Јосиповић мораће да мотивише бираче, који су у првом кругу остали код куће, да изађу на изборе ако жели да остане предсједник Хрватске, оцјена је аналитичара.

Тијесна побједа у првом кругу над кандидатом Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Колиндом Грабар-Китаровић запрепастила је Јосиповића, али и политичке аналитичаре, који су очекивали већу разлику у изборном резултату.

Јосиповић је освојио 38,46 одсто, Грабар Китаровић, 37,22 одсто, Иван Синчић, кандидат Живог зида, освојио је 16,42 одсто, а Милан Кујунџић из Савеза за Хрватску 6,30 процената гласова.

Психолог Мирјана Назор, оцјењујући понашање кандидата након што су објављени резултати, најсамоувјеренијим држи говор Грабар-Китаровић, док за Јосиповића каже да је био у шоку.

- Израз Јосиповићевог лица био је забринут и разочаран - каже Назор, додајући да је израз лица Јосиповића показао да је очекивао бољи резултат и да се то видјело у наступу.

- До говора се није успио опоравити од шока. Дјеловао је затечено. Разочарана сам његовим говором јер му је нагласак био на негативном, на томе да се бирачи морају бојати ХДЗ-а јер су то лопови и преваранти, али заборавио је да бирачи треба да се боје и ове владе због лоших резултата. Очито је био у стању психолошке панике - каже Назор.

Ивана Вилибора Синчића психолози су оцијенили релативно добро, с обзиром на његово политичко искуство.

Грабар-Китаровић све више се спомиње као фаворит у другом кругу избора. Предсједник Грађанског одбора за људска права Зоран Пусић каже да је незахвално давати прогнозе јер је разлика између Јосиповића и Грабар-Китаровић мала.

- Не слажем се са констатацијом да је Јосиповић постигао максимум. Мислим да су његови гласачи апстинирали јер су уморни од низа не баш успјешних догађаја на политичкој сцени за које је одговорна Влада Хрватске која њега подржава. Њега у кампањи нису толико критиковали противкандидати већ су критиковали Владу Зорана Милановића - каже Пусић.

Заокрет

Директор Центра за регионализам Александар Попов сматра да побједа кандидата ХДЗ-а Колинде Грабар-Китаровић не би донијела заокрет хрватске политике у региону.

- Ја не мислим да би њена побједа донијела заокрет. Она је била и министар спољних послова и амбасадор у НАТО-у. Њене изјаве, када је ријеч о сарадњи са Србијом, врло су умјерене - каже Попов.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана