Јосип Броз Тито 1972. угостио краљицу Елизабету: Играли су голф и заједно јели наранџу

Г.С.
Јосип Броз Тито 1972. угостио краљицу Елизабету: Играли су голф и заједно јели наранџу

Јосип Броз Тито је давне 1972. године угостио у Београду британску краљевску породицу приликом чега је чак тражио и да се похватају све жабе око Белог двора како би могла мирно да спава, но таква одлука њој се није свидјела.

Ујутру када је устала, краљица се пожалила да је звук жаба смирује и недостаје јој па је Тито измијенио наредбу о хватању жаба.

Иначе, то је била прва краљичина посјета комунистичкој земљи на истоку Европе због чега је у западним медијима наишла на критике. Тито је затражио тада лични сусрет с краљицом поводом свог 80. рођендана, што је она прихватила и на два дана дошла заједно са принцом Филипом и принцезом Аном.

Гестом је показала да различите политике нису баријера за међународно пријатељство, а њено понашање у Београду прихваћено је као врло необично и опуштено. Наиме, она је тада са Титом играла, голф, дијелила возило, чак и заједно јела наранџу. То је неуобичајен и занимљив тренутак с обзиром на то да је краљица позната по томе да ријетко једе пред камерама и не одобрава то, али је Тита срдачно понудила воћем које је јела.

Новинска агенција АП је на YouTube каналу поставила снимак тадашње посјете, а видео је пратио глас наратора који је препричавао тадашњи догађај.

Краљица Елизабета II је иначе преминула данас послијеподне, потврдила је то Буцкингхамска палата. Њена породица је стигла у Шкотску одмах након што су љекари изразили забринутост за њено здравље, преноси klix.ba

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана