Јосип Бољковац: У Хрватску се враћа усташтво

Агенције
Јосип Бољковац: У Хрватску се враћа усташтво

Загреб - Први министар унутрашњих послова Републике Хрватске Јосип Бољковац (94), који је оптужен за ратне злочине почињене 1945. године, изјаснио се у Жупанијском суду да није крив.

Бољковац је оптужен да је починио злочине над 21 цивилом 1945. године код Дуге Ресе. Тврди да се не боји процеса ни евентуалне пресуде.

- Трагично је да се у Хрватску враћа усташлук па се суди СКОЈ-евцима који су дизали устанак против фашизма 1941. Радије бих да гријешим и да у Хрватској нема усташлука, али не гријешим - рекао је Бољковац.

Он је упитао коме треба суђење против оних који су први дизали устанак и извршавали задатке, "пропјешачили ове крајеве кад се клало и убијало, као и овдје у бившој општини Скакавац".

- Некоме ваљда треба. Али то је опомена - навео је  Бољковац.

Иначе, Бољковца су у зграду суда унијели у колицима, а његов адвокат Анто Нобило најавио је да ће његов брањеник негирати кривицу.

У овом процесу суд је одлучио да ће судити на основу исказа 25 свједока из истраге, чланова породица жртава који знају за злочине, али не знају ко је одговоран. Њихови искази су јуче прочитани на суђењу.

Бољковцу се на терет ставља да је као шеф котарског Одјељења за заштиту народа (ОЗНА) наложио убиство 21 цивила због сарадње са усташама.

Оптужени, како су пренијели хрватски медији, каже да је "све могуће због превеликих дискреционих права судија" иако ликвидација из 1945. године нема никакве везе с њим.

- Оне са словом "У" је скупљала логорска екипа, а организаторе усташког покрета је купила ОЗНА округа, а не ОЗНА котара, на чијем сам челу био ја, јер котарска ОЗНА за то није имала надлежност - рекао је Бољковац.

Нобило

Бољковчев адвокат Анто Нобило изјавио је да нико не спори да се у оптужници описани злочин уистину догодио, али да не постоји ни писани ни материјални доказ нити иједан свједок који би могао поткријепити да је кривац Бољковац.

- Ова оптужница је правосудно-историјски и политички скандал јер се ослања на тачку из хашке конвенције из 1907. године којом се уређује понашање окупатора на заузетој територији. Испада тако да су окупатори били партизани, а НДХ легитимна државна творевина - казао је Нобило.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана