Још седам заражених вирусом корона у Србији, у Хрватској потврђено 16 обољелих

Танјуг
Још седам заражених вирусом корона у Србији, у Хрватској потврђено 16 обољелих

БЕОГРАД - У Србији је потврђено још седам случајева заразе вирусом корона, тако да је број заражених порастао на 12, саопштило је јутрос српско Министарство здравља.

- Од седам новооткривених пацијената заражених новим вирусом корона, један пацијент у Новом Саду има озбиљну клиничку слику болести, док остали имају лакшу до умерено тешку клиничку слику - каже директор Инфективне клинике Клиничког центра Србије Горан Стевановић.

Он је за РТС нагласио да пацијенти нису животно угрожени, да су у стабилном стању и добијају предвиђену терапију.

- Овакав број оболелих је последица наше неодговорности према околини, према колективу. Највећи број новооткривених случајева потичу од једног извора, где је комуникација била у уском простору - навео је Стевановић.

Он је апеловао на грађане да поштују мјере које је прописало Министарство здравља Србије, да уколико су прехлађени, кашљу, кијају остану код куће, не иду на посао, не иду на скупове гдје се налази велики број људи на малом простору.

-Неће бити изненађење ако у да наредном периоду будемо имали већи број оболелих и то углавном из једног извора - нагласио је он.

Од посљедњег извјештаја, синоћ у 18, до јутрос у осам часова, тестирани су узорци 13 особа од којих је седам било позитивних и шест негативних на нови коронавирус.

До јутрос у осам часова у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је укупно 130 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције слуцаја.

Од седам нових случајева, пет је повезано са двије женске особе за које је јуче утврђено да су позитивне након директног контакта са држављанком стране земље која је недавно боравила у Србији, а за коју је утврђено да је позитивна на ЦОВИД-19 након повратка у државу гдје јој је пребивалиште.

Преостала два случаја су потврђена након њиховог боравка у и контаката са особама у иностранству, у Италији и Њемачкој.

Министарство апелује на грађане и подсећа их, на основу ових примјера, на значај личне одговорности у оваквим ситуацијама, јер је овим примјером потврђено да су појединци олако схватили упозорења и препоруке струке, да кад имају симптоме не иду у затворене просторе и међу људе. Тиме се могућност ширења вируса само увећава, јер једна особа са симптомима оствари и до 50 контаката у таквим условима, па не угрожава само своје здравље, већ и здравље других.

У Хрватској је потврђен 16. случај вируса корона, а ријеч је о млађем мушкарцу, саопштио је јутрос Штаб цивилне заштите.

Из Клинике за инфективне болести "Др Фран Михаљевић" у Загребу потврђено је да је још једна особа обољела од коронавируса хоспитализована у Загребу.

Рijеч је о млађем мушкарцу који је дошао са сајма у Минхену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана