Још пар недеља за lex Перковић

Танјуг
Још пар недеља за lex Перковић

Грац/Загреб - Хрватска влада о "lex Перковић" сигурно неће одлучивати још неколико недjеља, изјавио је хрватски премијер Зоран Милановић у Грацу.

Он каже да ће у међувремену хрватски министар правосуђа одговорити на писмо европске повjеренице Вивиане Рединг,

"Европска комисија о томе никада није расправљала, али наш министар ће одговорити на писмо европске повjеренице, а једно је сигурно- да влада о томе неће одлучивати у идућих неколико недjеља", рекао је Милановић.

Милановић је након састанка с аустријским канцеларом Вернером Фајманном и словеначком премијерком Аленком Братушек у Грацу рекао да ће Хрватска о питању "lex Перковић" стрпљиво, али разумно лобирати да се европски налог за хапшење једнако примjењује на све земље чланице ЕУ.

У поноћ истиче рок у коме би службени Загреб требало да Европској комисији одговори на питање када планира да усклади хрватски закон о европском налогу за хапшење с европским законодавством.

ЕК је дала Хрватској рок до 23. августа да одговори на то питање.

Хрватска је крајем јуна донијела закон, колоквијално назван "lex Перковић" којим примјену европског налога ограничава на злочине почињене послије августа 2002.

Европска повјереница за правосуђе Вивиане Рединг је у писму хрватском министру правосуђа Орсату Миљенићу крајем јула написала како оно што је Хрватска учинила усвајањем амандмана на закон о европском налогу за хапшење није у складу с европским законодавством и да то треба исправити, пренијела је агенција Хина.

Прва потпредсједница хрватске владе и министарка спољних и европских послова Весна Пусић рекла је јуче да ће се тај закон ускоро мијењати и да ће влада одговорити Европској комисији до 23. августа, када истиче рок за изјашњавање о промјени закона, али да дефинитивни потези неће бити готови сигурно до данас.

Само два дана прије уласка Хрватске у Европску унију, парламентарна већина у Хрватској је законским измјенама онемогућила примену европског налога за хапшење на случајеве злочина почињених прије августа 2002. године.

Тиме је онемогућено и изручење Јосипа Перковића, некадашњег високорангираног званичника југословенске Службе државне безбједности која је организовала и убиство одбјеглог хрватског предузетника Стјепана Дјурековића у Горњој Баварској 1983. године.

Њемачко правосуђе је за Перковићем расписало међународну потјерницу још 2009. године, али он и даље несметано живи у Загребу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана