Још једна афера проневјере у хрватској тајној служби

Танјуг
Foto: РТЛ.хр

ЗАГРЕБ - У Хрватској је откривена још једна афера са којом је упознат и сам врх државе, због које су под истрагом запослени у Војно безбједносној обавјештајној агенцији (ВСОА), а реч је о проневјери два милиона куна (1 евро је око 7,5 куна).

Према писању загребачког Јутарњег листа, проневјера је извршена лажирањем трошкова у иностраним мисијама са чиме је, како кажу, био упознат и један од помоћника директора који је то толерисао.

Предсједник парламентарног Одбора за унутрашњу политику и националну безбедност Синиша Хајдаш Дончић затражио је јуче од Уреда Вијећа за националну сигурност и директора ВСОА генерала Ивице Киндера да се изјасни о информацијама да је већи број запослених у тој агенцији лажирао трошкове и ненамјенски трошио новац који су добијали за посјете мисијама у Пољској, Литванији и Либији као и да су том приликом проневјерили око два милиона куна.

Хајдаш Дончић је такође затражио да се се изјасне да ли се то стварно догодило и да ли је о свему обавјештено Државно тужилаштво. Предсједник Одбора сматра да би њихова изјашњавања могао да добије у врло кратком року.

Проневјера новца је, наводи се, откривена током два надзора рада хрватске тајне службе.

Наводи се и да су све информације о овом великом скандалу обавијене ознаком тајности, а према неслужбеним информацијама, с проневјером средстава био је упознат један од Киндерових помоћника, који је то толерисао.

Припадници ВСОА, наиме, одлазили би у посјете у неку мисију и за трошкове би, на примјер, узели 30.000 куна, а потрошили би 10.000. Разлику не би вратили нити би потрошено правдали рачунима. Према неслужбеним информацијама, о свему су обавестили предсједника Зорана Милановића и премијера Андреја Пленковића. Засад није познато да ли су у извештај упутили и Државном тужилаштву, као и да ли је тужилаштво имало увид у овом случају.

Подсјећа се да је ово друга афера у ВСОА, након оне која се догодила у децмбру прошле године када су због сличног скандала осуђени бивши директор агенције генерал Дарко Грдић и његов замјеник генерал Огњен Преост. Они су новац намјењен специјалним пословима исплаћивали један другом и користили га за личне потребе. На тај начин они су оштетили државу за око пет милиона куна, подсјећа Јутарњи.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана