Још један свједок “црних тројки”: Перовићу наређено да претуче лидера радикала

Танјуг, Вијести, Дан
Још један свједок “црних тројки”: Перовићу наређено да претуче лидера радикала

Подгорица - Афера о постојању “црних тројки” за пребијање непослушних новинара и опозиционара у Црној Гори добила још једну потврду, преноси Танјуг.

Наводе је потврдио и други САЈ-овац.

У току је саслушавање свједока у тужилаштву с циљем утврђивање тачности навода бившег припадника антитерористичке јединице (САЈ) Брајушка Брајушковића, који је уз директора Управе полиције Веселина Вељовића за координирање тим тројкама оптужио и садашњег директора Завода за издржавање кривичних санкција Миљана Перовића.

И док по налогу министра унутрашњих послова Рашка Коњевића тужилаштво саслушава свједоке, који су до сада потврдили Брајушковићеве тврдње, још један бивши припадник посебне једнице МУП-а говори у прилог Брајушковићевих навода.

Горан Перовић, који сада ради у Заводу за издржавање кривичних санкција, признао је да му је док је био припадник САЈ-а било наређено да пребије некадашњег предсједника Српске радикалне странке у Црној Гори Душка Секулића.

Перовић је подгоричком “Дану” испричао и да је током кампање за предсједничке изборе 2008. године, од њега тражено и да постави уређаје за прислушкивање у аутомобил опозиционог лидера, Небојше Медојевића.

Перовић је истакао да је своје тврдње спреман да понови пред надлежним судовима и, као и Брајушковић, спреман је да се подвргне полиграфском испитивању.

Он је навео да се у Посебној јединици запослио 1999. године, када је и упознао Брајушковића, који му је лично дао налог да претуче Секулића.

Перовић тврди да на то није пристао, а Брајушковић је раније изјавио да је Секулића обавијестио да му се припрема батинашка сачекуша.

Секулић је то и потврдио приликом свједочења пред замјеником тужиоца.

Поводом навода о постојању “црних тројки” Брајушковић је до сада саслушан у тужилаштву и у полицији, а у понедјељак га је примио министар Коњевић, након чега је наложио хитну и потпуну истрагу.

Брајушковић је, међутим, медијима рекао да никоме до сада није говорио имена батинаша са списка, а поводом петиције којом полицијски специјалци негирају постојање “црних тројки” он тврди да се и то ради по наогу Вељовића.

Спреман је, каже, да имена са списка батинаша каже само врховном државном тужиоцу.

- Ако кажем имена, организоваће се, пронаћи ће људе који ће им дати лажни алиби. Урадиће све да ме направе лажовом - увјерава Брајушковић.

Осамдесет два припадника САЈ-а из периода 1999-2001. године, од којих је њих 20 и даље ангажовано у јединици, писали су јуче тужилаштву и МУП-у да са “гнушањем одбацују Брајушковићеве клевете као лажне и злонамјерне”.

Они су, пишу “Вијести”, од надлежних тражили да убрзају поступак провјере Брајушковићевих навода.

- Тај списак је јадни покушај Вељовића да се сакрије иза 80 специјалаца. То је доказ недостатка његове личне и грађанске храбрости. Апелујем на предсједника државе и министра полиције да провјере ко је и како организовао потписивање тог списка - тврди Брајушковић који истрајава у својим наводима да су “црне тројке” постојале.

Свјестан је, додаје, да имена батинаша не смије рећи јавно јер би у том случају он био мртав човјек.

Брајушковић објашњава и да је нормално то што је до сада ћутао о постојању батинаша, јер је то, подсјећа, било вријеме када се “лако гинуло”.

Бивши специјалац каже да му се од када је истину изнио на видјело не јављају ни рођаци, па ни неки пријатељи.

- Нико не смије да дигне глас против, због ситних бенефиција које имају од ове власти - тврди Брајушковић.

С друге стране, Вељовић вјерује да је Брајушковић злоупотребљен од појединаца који су осмилилии ову аферу.

Перовић и он су демантовали Брајушковићеве наводе.

Ипак, они ће, како је најављено, највјероватније бити саслушани о по овој ствари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана