Још без оставке Карамарка, одложена сjедница ХДЗ

Танјуг
Још без оставке Карамарка, одложена сjедница ХДЗ

Загреб - Иако се очекивало да предсједник ХДЗ Томислав Карамарко данас на сједници Председништва странке поднесе оставку на мјесто лидера партије, то се неће догодиити јер је он одложио сједницу.

Како је јавио Н1, Предсједништво ХДЗ ће имати сједницу сутра у 11 сати, у сједишту странке.


Нешто раније функционер ХДЗ Владимир Шекс је рекао да се очекује да ће Карамарко данас да поднесе оставку.

"Очекује се да ће око 18 сати Томислав Карамарко поднијети оставку на мјесто предсједника ХДЗ-а и тада би ХДЗ требало одмах да крене у поступак избора новог предсједника и то на основу начела један члан један глас. Карамарко мора напустити политичку сцену", рекао је Шекс.

Шекс је поручио да Карамарко мора напустити политичку позорницу, јер се, како је рекао, сматра најодговорнијим за овакву ситуацију.

Ипак, он као кривице сматра и друге у врху странке.

"Карамарко је најодговорнији, он је доносио све кључне одлуке. Предсједништво и остала тела су се ријетко састајала, он је преузео одговорност и најодговорнији је за чињеницу да ХДЗ није успио остати у власти, да је срушио властиту владу. Одговоран је и врх странке и сви би требало свој мандат дати на располагање. Врх ХДЗ био је дужан једноставно политички не веровати на ријеч Карамарку да ће он сигурно, а без јамстава, успијети формирати нову парламентарну већину", рекао је Шекс.

Иначе, у Загребу је данас распуштен Сабор, што је, како се оцијењује, историјска одлука којом је отворен пут за одржавање пријевремених парламентарних избора највјероватније у првој половини септембра.

Одлука је донијета са два гласа против и једним уздржаним и ступа на снагу 15. јула, након чега слиједи одлука о датуму пријевремених избора.

Хрватска предсиједница од тада изборе може расписати у најкраћем року 30, а најдужем 60 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана