Јоаникије: Његош је сањао о уједињењу српског народа

Танјуг
Јоаникије: Његош је сањао о уједињењу српског народа

ЦЕТИЊЕ- Борба за слободу је за Његоша поезија, а бојеви који су се догађали као наставак Косовске битке, нарочито на подручју Црне Горе, за Његоша су као појући глас ловћенске виле, који настављају Милошево дјело, поручио је митрополит црногорско приморски Јоаникије у манастиру Подмаине у Будви.

У овом манастиру су јуче почеле јубиларне Међународне Његошеве вечери поезије, а митрополит је у свом обраћању на оркуглом столу казао да би се могло рећи да  “Његошево виђење историје има и теолошки карактер”, као и да је “цијело вријеме сањао о слободи и о уједињењу српског народа”.

Рекао је и да Његош “на библијском трагу односа према историји, сагледава историју српског народа”.

”Он трагедију свог народа сагледава у оквиру једне шире трагедије, али колико год он тоне у српске несреће, ипак већ на самом почетку Горског вијенца, назначује и оптимизам борбе за слободу”, рекао је мтрополит Јоаникије.

Додао је да то није само борба за слободу у грађанском смислу, већ борба која има “дубље коријене и већи смисао, коријени се у метафизичкој борби која је започета на небу и причасна је тој борби за смисао живота, а тиме и за смисао историје”.

Митрополит је казао да Његош сву историју сажима у том погледу борбе за слободу, у њој “види и поетски и религиозни и историјски смисао”.

Да би се много шире могло говорити на ову тему, јер Његошево поимање историје није изречено само у Горском вијенцу, него и у Шћепану малом и у његовим писмима, која нису још довољно изучена, казао је митрополит.

”Он који је цијело време сањао о слободи и о уједињењу српског народа, о томе много говорио, надахнут оном старом славом из доба Немањића, у којој централно место заузима цар Душан, кога највише велича и хвали, а послије њега Милош и Лазар. Сањао је да му свијетли круна Лазарева и да је у близини Милоша, као што је и било”, казао је, између осталог, миитрополит црногорско-приморски Јоаникије, објавила је на свом порталу Митрополија црногорско-приморска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана