Јоаникије: Мислим да ће жалба Уставном суду због Темељног уговора бити одбијена

Танјуг
Јоаникије: Мислим да ће жалба Уставном суду због Темељног уговора бити одбијена

ПОДГОРИЦА - Митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је да мисли да ће жалба поднијета Уставном суду Црне Горе због потписивања Темељног уговора бити одбачена.

Јоаникије је за Адрија ТВ Монтенегро рекао да сматра да је говор мржње када поједини медији и дио јавности назива Српску православну цркву (СПЦ) црквом Србије.

Објашњава да је СПЦ једна институција, јединствена целина која делује на цијелом простору своје јурисдикције и да не треба да се кривотвори њено име.

-То је у суштини говор мржње, када се неко зове другим именом. На тај начин желе да протумаче да смо нека политчка организација. Не мора нико да нас воли, али нормалан човјек би требало да уважи наше вјековно постојање - рекао је митрополит.

Наводи да су многи оптуживали СПЦ, покушавајући да је збришу са лица земље, али да нису успјели.

Држава и црква у Црној Гори, како је рекао, ''јесу и нису одвојени''.

-То је мало двосмислено, шта значи одвојеност. То би требало да значи да се свако бави својим послом из своје надлежности. Како год окренемо, бавимо се истим народом. Грађани који се изјашњавају као вјерници, јесу и грађани. У том смислу потребна је сарадња. Добро је што имамо Закон о слободи вјероисповијести, гдје црква и држава, уважавајући једна другу, успостављају званичну комуникацију и сарадњу, поштовањем одвојености. Уосталом, бавимо се истим народом, и требало би да имамо сарадњу -рекао је он.

Додаје да се СПЦ у Црној Гори није мешала у кадровску политику.

-Било је нешто око премијера (Здравка) Кривокапића, јесте да је била комуникација пре оснивања те влаеа. Нама је био интерес да се оснује Влада. Ко је био мандатар, изабран је. Премијер Кривокапић као хришћанин и то је истицао, да хоће у Влади хришћане, људе од струке и ауторитета…Али ми се нисмо мијешали - рекао је он, додајући да та Влада "како је радила тако је и прошла".

Наглашава да се није сусретао са Милом Ђукановићем.

-Нити је он био заинтересован, а ни ја. Не желим ником никакво зло. Човек је председник државе и једне јаке партије, то морамо уважити. Ипак, мислим да је време да оде са те функције - рекао је владика Јоаникије.

Јоаникије каже да су га изненадили и повредили потези бившег предјседника Црне Горе Филипа Вујановића.

-Филип Вујановић је образован правник, интелектуалац и добар човјек. Зато ме је изненадило, негде повриједило, то што је дао подршку оном накарадном Закону. Он је као човјек власти и послушник Ђукановића дао политичку изјаву која је имала тежину, будући да је познат као добар правник. Изненадио ме је када је толико подривао причу о Темељном уговору да је то било непристојно - рекао је Јоаникије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана