Јоаникије: Глас блаженопочившег митрополита Амфилохија храбри и данас

Срна
Foto: Срна

МОСКВА- Блаженопочивши митрополит Амфилохије је духовно обновио цијелу Црну Гору и објединио је, иако је стално било неких група које су правиле проблеме, посебно у црногорским властима, а његов глас "До Христове побједе!" храбри и данас, рекао је у Москви Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Владика Јоаникије је данас, у оквиру "Вечери сјећања на блаженопочившег митрополита Амфилохија", истакао да је митрополит Амфилохије водио народ одлучно и храбро, у најнеизвјеснијим моментима храбрећи са крстом, преноси Митрополија црногорско-приморска.

Владика Јоаникије је навео да се све вријеме архипастирске службе блаженопочившег митрополита Амфилохија, за тридесет година дјеловања у Црној Гори, против њега водио некада тихи, а некада отворени рат, док он готово никад није одговарао на разне медијске клевете.

Према ријечима владике Јоаникија, митрополит Амфилохије био је човјек дубоке, тихе, личне молитве, таква личност, архијереј, који је у себи сабрао велике дарове и све их хармонично развијао у својој души, својој личности, и његово архипастирско дјело је монументално.

"Он је у својој личности спојио велико, свјетско образовање, богословско образовање, али и велику молитвеност, засновану на дубокој, исконској вјери, коју је поцрпио још од својих родитеља. А онда наравно и остале дарове. Имао је просто велики дар за људе, и за старе, и за средовјечне, и за брачне, и за монахе, и за монахиње, и посебно за дјецу", навео је владика Јоаникије.

Владика Јоаникије је рекао да је блаженопочивши митрополит, који се одмах појавио као харизматични пастир, имао огроман педагошки дар да преноси знање, да одушевљава студенте да уче, а омладина, које тада још није било много у Цркви, просто је похрлила да слуша његове бесједе, сви су жељели да се сабирају око њега.

Владика Јоаникије је подсјетио да је долазак митрополита Амфилохија у Црну Гору народ доживио на два начина - вјерујући су одмах из душе и срца рекли: "Њега нам је Бог послао!", док су тада јаке комунистичке структуре у Црној Гори доживјеле огромни страх.

"Све што је рађено на лажним основама, на лажним идејама, на насиљу, а тога је било много направљено у Црној Гори, све је било уздрмано доласком митрополита Амфилохија", навео је митрополит Јоаникије и додао да је одмах почела опструкција и медијски рат под оптужбама да је митрополит Амфилохије дошао да посрби Црногорце, да врати Црну Гору у средњи вијек, да подијели народ.

Владика Јоаникије је рекао да је митрополит Амфилохије имао пророчког дара, да је био веома храбар, образован, али и веома од Бога надахнут, тако да је знао и непријатеље придобијати, и многи који су били против њега, кад су се са њим упознали, били су разоружани и пришли су му као духовном пастиру.

Владика Јоаникије је подсјетио да је блаженопочивши митрополит Амфилохије сву Црну Гору обишао и упознао за мање од годину дана, да је почео да обнавља храмове, а Бог га је удостојио да за свог живота подигне велике храмове, да их освешта и да види нову Црну Гору која се вратила својим светињама.

"Али, он није само обнављао храмове, он је обнављао памћење, обнављао је коријене, он је некако људе враћао себи, Црну Гору је вратио самој себи. Његово архипастирско дјело је ишло у разним правцима - не само обнављање храмова, већ и обнова Богословије, покретање радија, часописа, издавачке дјелатности, покретање дијалога, трибина… Све то је веома брзо дало велики резултат", навео је владика Јоаникије.

Владика Јоаникије је подсјетио и да је посљедње велико и страшно искушење од црногорских власти блаженопочивши митрополит Амфилохије доживио пред крај свог живота, када је црногорска власт означила Српску православну цркву као непријатеља државе којег треба збрисати са лица земље.

"Просто тај комунистички рефлекс је прорадио код нове власти у Црној Гори и на извјестан начин, иако је мирно вријеме, почело је гоњење Цркве, престао је скоро сваки искрени дијалог власти и Цркве. Власт је, под притиском још увијек предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, донијела закон да се сва црквена имовина одузме и препише на државу, истовремено говорећи о формирању такозване црногорске аутокефалне православне цркве. Циљ је био да се одузму светиње и да се Српској православној цркви, Митрополији црногорско-приморској и другим епархијама у Црној Гори, онемогући рад", навео је владика Јоаникије.

Видјела се намјера, рекао је владика Јоаникије, да се одузму цркве, са идејом да се ти храмови дају тој цркви коју би формирала власт и да се промијени идентитет народа, да се избрише његово памћење, и тада су почеле литије, предвођене митрополитом Амфилохијем које су прерасле у велику свенародну литију у свим градовима са већином православним становништвом у Црној Гори.

"И захваљујући њему који нас је повео у тај велики крсни ход, ми смо доживјели свенародне свечаности и доживјели да се народ на литијама, крсним ходовима, измирио, да је превазишао све подјеле. Свима је заједничка била оданост нашим светињама. У том јединству народ је осјетио велику снагу и духовну обнову, људи су се препородили. Све је то резултирало на сљедећим изборима побједом над бившим црногорским режимом", подсјетио је владика Јоаникије.

Владика Јоаникије је нагласио да је блаженопочивши митрополит Амфилохије просто гурао људе у слободу, да користе своје дарове, да служе Цркви, Господу свим срцем, као што је и он чинио - могао је да носи најразличитије проблеме људи, болести, патње, сиромаштва, несреће, гријехе, и са свима је састрадавао.

"Никада га нисмо видјели уморнога, борио се до краја. Имао је неки младалачки полет и на неки начин остао дијете до краја свога живота. Његов глас: До Христове побједе храбри нас и данас", рекао је владика Јоаникије.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије борави у вишедневној посјети Русији на позив Његове светости патријарха московског и цијеле Русије Кирила, поводом учешћа на Међународном фестивалу "Српска утјеха руском срцу" на Православном хуманитарном универзитету "Свети Тихон", који је отворен у уторак, 18. октобра.

Централни догађај фестивала било је "Вече сјећања на блаженопочившег митрополита Амфилохија", у којем је учешће узео и Његово преосвештенство
Епископ пакрачко-славонски Јован.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана