Ји: У Хрватској није присутна фашизација

Срна
Ји: У Хрватској није присутна фашизација

Загреб - Замјеник помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Брајан Хојт Ји рекао је данас да "не види да је у Хрватској присутна фашизација".

"Не видим тај тренд", рекао је Ји новинарима у Загребу.


Он је навео да је у земљама јужне и југоисточне Европе видљив раст радикалних странака, преносе хрватски медији.

"Видимо раст радикалних странака у јужној и југоисточној Европи, али не само на десници, већ и на љевици, гдје политичари покушавају да профитирају од незадовољства људи", рекао је Ји.

Он каже да је у региону и шире присутан тренд који се тиче очекивања грађана од њихових влада када је ријеч о будућности њихове дјеце, те да је константа на глобалном нивоу - хитност да се стање поправи.

Осврнувши се на односе Хрватске и Србије, Ји је рекао да свједочи истинским напорима Загреба и Београда у рјешавању спорних питања било да је ријеч о ратним злочинима, интеграционим питањима, БиХ, Црној Гори или односима са Русијом.

Министар рада Србије Александар Вулин позвао је Европу да реагује на бујање фашизма у Хрватској, наводећи да постављање плоче са усташким поздравом "За дом спремни" у Јасеновцу више није питање за Хрватску и Србију већ да захтијева међународно реаговање.

Ветерани Хрватских одбрамбених снага открили су у центру Јасеновца, недалеко од бившег усташког концентрационог логора, спомен-обиљежје на којем је уклесана усташка крилатица "За дом спремни!".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана