Јевреји бојкотовали комеморацију у Хрватској

Агенције
Јевреји бојкотовали комеморацију у Хрватској

Загреб - Координација јеврејских општина у Хрватској бојкотовала је у петак комеморацију одржану поводом Међународног дана сјећања на жртве холокауста, коју је организовала државна власт.

Јевреји су одлучили да бојкотују комеморацију због повампирења усташтва у тој земљи, које не наилази на осуду чак ни представника власти.

Церемонији полагања вијенаца на гробљу Мирогој није, међутим, присуствовао хрватски премијер Андреј Пленковић, већ је као његов изасланик вијенце положио министар спољних и европских послова Давор Иво Штир.

Вијенце је положио и предсједник Хрватског сабора Божо Петров. Уз предсједника Хрватског сабора и потпредсједника Владе били су присутни и посланици Хрватског сабора.

Обиљежавање Дана сјећања за жртве холокауста била је главна тема и на сједници Хрватског сабора. Посланик СДП-а Бојан Главашевић поставио је питање како се у ствари Дан холокауста обиљежава у Хрватској. Подсјетивши да се Међународни дан холокауста обиљежава у цијелом свијету у знак сјећања на жртве нацистичког режима, Главашевић је рекао да Хрватска у томе није вјеродостојна. Рекао је да у Јасеновцу и Кутини и даље стоје табле са злогласним поздравом усташког режима, а у Шибенику је избачена изложба о Ани Франк, јер су усташе приказани као злочинци.

- Због тога и јеврејска удружења нису учествовала у званичном обиљежавању дана у Хрватској - рекао је Главашевић и додао да се понашањем премијера Андреја Пленковића не поштују жртве.

Главашевић је, наиме, указао да су Пленковић и Милијан Бркић посјетили Израел, али да то није довољно, јер треба при томе бити вјеродостојан и одати пошту жртвама и у Хрватској. У злогласном логору Јасеновац током Другог светског рата усташе су убиле 700.000 људи, међу којим 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, те 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је убијено 20.000 дјеце.

Директор центра "Симон Визентал" у Јерусалиму Ефраим Зуроф изјавио је да је стотине, ако не и хиљаде нациста осумњичених за ратне злочине, још на слободи.

Вријеђа Србију, брани усташки поздрав

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да табла са уклесаним усташким поздравом у Јасеновцу не велича неке личности из Другог свјетског рата и да се не осјећа лицемјерно због боравка у Јерусалиму док та табла стоји усред Јасеновца.

- Ријеч је о плочи постављеној добровољцима Хрватских одбрамбених снага који су погинули у рату бранећи Хрватску од великосрпске агресије. То није плача у спомен некоме у контексту усташког режима - рекао је Пленковић.

Дио хрватских медија оштро је критиковао изјаве Пленковића након посјете Јад Вашему, с поруком да, ако већ жели да истакне саучешће, не мора да иде у Израел, јер жртве фашистичког режима, "страшну и трагичну причу најгорих злочина против човјечности", може наћи и у својој домовини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана