Јесу ли сви туристи у Хрватској једнаки: Гости из БиХ су добродошли, али...

Дојле веле
Јесу ли сви туристи у Хрватској једнаки: Гости из БиХ су добродошли, али...

Недавно су се у хрватским и медијима у БиХ појавили неугодни написи који дају наслутити да се гости из Босне и Херцеговине на Јадрану не осјећају добродошло...

У Хрватској свака сезона почиње бројањем туриста и ноћења која остварују. Но, јесу ли сви туристи једнаки? И осјећају ли се сви туристи добродошлима на Јадрану?

Недавно су се у хрватским и медијима у БиХ појавили неугодни написи који дају наслутити да се гости из Босне и Херцеговине на Јадрану не осјећају добродошло. Подсјетимо, један је босански турист за Аваз испричао како му је продавачица у киоску у Макарској приликом тражења тих новина одбрусила да мрзи Босанце.

Прича коју је накнадно испричала трговкиња знатно је друкчија. Она је пак рекла како је купац вријеђао њу. Навела је како ју је питао мрзи ли Босанце. У Дневном авазу је турист пак изјавио како продавачици ништа ружно није рекао, додајући како грађани БиХ “оставе хиљаде куна, а нису туристи вриједни поштовања”.

Туристи из БиХ као „домаћи” и без примједби

Туристички радници и грађани кажу “туристи су туристи”, без обзира одакле долазе. Важно је да су “нормални и пристојни”, сложни су изнајмљивачи у приватном смјештају, којима је свеједно која је држава у питању.

У Туристичко-информативном центру на Народном тргу у Задру кажу како су туристи из Босне и Херцеговине „домаћи”. Разумију језик, углавном су дошли на одмор код родбине и никада није било никаквих проблема, кажу информаторице, које читаве дане разговарају с туристима са свих страна свијета. Од стране гостију из БиХ никада, кажу, није било ниједне примједбе, иако туристи долазе с разним притужбама и захтјевима.

Аутобусом до плаже, са сендвичима у торби

Директор туристичке заједнице Града Задра Звонко Шупе каже како постоји и друга страна приче с гостима из БиХ, но сматра како за неспоразуме или евентуалне неугодности нису и не могу бити криви гости из Босне и Херцеговине, већ би проблем требало рјешавати на некој другој адреси.

„То су најчешће једнодневни гости који долазе организовано на купање и то аутобусима. Аутобуси долазе на најфреквентнија мјеста, гдје је промет отежан и због других гостију. Аутобуси се враћају по њих када заврши тај „купачки дан”, појашњава Шупе и истиче како је број таквих гостију занемарив. Од таквих гостију домаћини немају користи, јер они не плаћају боравишну пристојбу, а током свог кратког боравка мало и троше. Ипак, Звонко Шупе каже да су добродошли и да га весели да они долазе.

„Штета је да долазак није наслоњен на неку агенцију, која би им могла понудити неке оброке, у оној мјери у којој им то одговара. За сада је то тако, и вјерујемо да се времена мијењају. Наша је намјера стварати навику посјећивања Хрватске и отклањати могуће неспоразуме и отклањати ситуације које никоме не користе, каже Шупе.

Туриста из Србије има, али за неке ствари треба времена

Задар посјећују и туристи из Србије. Једна скупина је оних који долазе у залеђе, гдје су им куће, те други који долазе као туристи који посјећују хотеле високе категорије и наутички акваториј. И директор београдске филхармоније Иван Тасовац недавно је посјетио Задар гдје је био на отворењу Задарског казалишног љета с којим ће засигурно, каже Звонко Шупе, бити остварена сурадња. „Имамо јако добрих гостију из Србије, њих је мало, али за неке ствари треба времена”, додаје директор Туристичке заједнице Града Задра.”

Хрватско Министарство унутрашњих послова представило је увјете за прелазак границе Републике Хрватске од 1. јула када је Хрватска постала чланицом Еуропске уније. Министар унутрашњих послова Ранко Остојић поручио је како се у пракси неће ништа промијенити, осим што ће бити потребно да посједују биометријске пасоше или визе ако имају старију путну исправу. На биометријском пасошу инсистирала је ЕУ, не Хрватска, јер се мора поштивати протокол о уласку у ЕУ грађана из земаља које нису чланице.

Важно је да туристи троше и плаћају

Што се тиче гостију из Словеније, они заправо најбоље разумију Хрватску, а често ју и познају боље од самих хрватских грађана. Словенци су на читавој обали чести гости, они имају културу путовања, долазе и више пута годишње. Туристички дјелатници кажу како су врло пожељни гости. Са Словенцима се углавном није проблем споразумјети, но дјевојке у Туристичко-информативном центру кажу како млађи словенски држављани, који имају проблема са споразумијевањем на хрватском понекад радије говоре енглески.

Грађани на туристе гледају подједнако. У маси туриста, важно је да троше и плаћају. Сезона унаточ свим напорима кратко траје и свима је у интересу да туристи баш Хрватску одаберу за своју дестинацију за одмор. Долазили они из Њемачке, Аустрије, Словеније, Босне и Херцеговине или Србије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана