Јеремић и Тадић желе на чело УН?

Агенције
Јеремић и Тадић желе на чело УН?

Београд - За мјесто генералног секретара УН, по истеку мандата Бан Ки Муна, осим некадашњег шефа дипломатије Србије Вука Јеремића заинтересован је и бивши предсједник Србије Борис Тадић, пишу "Вечерње новости".

Исти извор наводи да би Тадић, који је лидер Нове демократске странке, могао о својим плановима данас да обавијести лидера СНС-а Александра Вучића током разговора о новој влади Србије.

Јеремић по повратку у Београд, након успјешног предсједавања Генералном скупштином УН, није крио да би желио да настави каријеру на челу најмоћније свјетске организације.

За сада се зна да ће Јеремићу "на црту" највјероватније изаћи бивши словеначки предсједник Данило Тирк, хрватски шеф дипломатије Весна Пусић, словачки министар спољних послова Мирослав Лајчак и генерални директор Унеска Ирина Бокова из Бугарске.

Шеф дипломатије Србије Иван Мркић каже за "Вечерње новости" да би Јеремић био одличан кандидат, са необично богатом биографијом.

"Осим квалификоване личности, најбитније је да се процени од коликог је то интереса за Србију. Верујем да би за Србију било добро да њен представник буде на челу најважније међународне организације, која окупља све суверене државе на планети", рекао је Мркић.

Нови генерални секретар УН требало би да ступи на дужност 1. јануара 2017. године, а његов мандат траје пет година и може се једном обновити.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана