Јецков: Сраман позив Србима да се изјасне као Хрвати

Тањуг
Јецков: Сраман позив Србима да се изјасне као Хрвати

ЗАГРЕБ - Посланица СДСС у хрватском Сабору Драгана Јецков изјавила је данас да је плакат којим се позивају Срби да се изјасне као Хрвати и припадници Хрватске православне цркве сраман и да има само један циљ, а то је застрашивање и притисак на припаднике српске заједнице уочи пописа становништва.

 “У Ријеци је освануо огроман плакат непостојећег и нерегистрованог удружења којим се позивају Срби да се изјасне као Хрвати и припадници непризнате фантомске Хрватске православне цркве. То је један од начина застрашивања и притисака на ионако осјетљиву српску заједницу у Хрватској, типичан покушај асимилације”, рекла је Јецков.

Саборска заступница је подсјетила да идеја да сви Срби буду Хрвати, макар и православни, није оригинална и нова, јер је постојала за време НДХ, када је Хрватска православна црква једино деловала.

“Појава оваквих идеја, сада непосредно пред попис становништва, има за циљ застрашивање и притисак на припаднике српске заједнице, јер је већина мањинских права одређена управо бројем припадника. Зато је јасно да постоје они који желе да Срба и припадника Српске православне цркве буде што мање”, поручила је Јецков.

Портал Индекс наводи да на огромном плакату постављеном у кварту Млака у Ријеци испод наслова “Попис становништва 2021.” стоје три навода: Хрват, православац, Хрватска православна црква. Испод сваког навода стоји квачица, док у десном углу на плакату пише “Удружење хрватских православних бранитеља”.

Јецков је најавила да ће тражити истрагу којом би се утврдило ко је платио такав плакат, а с обзиром да је ријеч о нерегистрованом и непостојећем удружењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана