Јецков: Попис становништва у Хрватској је политичко питање

Танјуг
Јецков: Попис становништва у Хрватској је политичко питање

ЗАГРЕБ - Попис становништва, који ће у Хрватској бити одржан у септембру није само статистичко, већ прворазредно политичко питање, изјавила је посланица из реда српског народа Драгана Јецков на трибини о припремама за попис у овој години.

Обим права националних заједница у Хрватској одређен је њиховом бројношћу па су зато у попис и кампању укључене све српске институције и организације - СНВ и мањинска вијећа у жупанијама, општинама и градовима, СКД Просвјета, СПД Привредник, СДФ, СДС С…

Према попису из 2011. у Хрватској је било 186.000 Срба, а у новом попису очекује се смањење тог броја за око седам посто, рекла је Јецков и указала да ће овај попис бити рађен на два начина - преко система е-грађани до класичног пописивања.

Јован Влаовић, шеф уреда СНВ-а истакао је да значајно то што се на попису могу пописати сви који су привремено изван земље и имају намјеру да се врате у Хрватску, пренио је портал хрватског недјељника Новости.

"Права националних мањина зависе од броја изјашњених. Због тога треба пазити како се испуњавају рубрике о националности, вјероисповијести и језику који се користи и спријечавати било какве манипулације ", рекао је Влаовић на трибини одржаој у петак.

Јелена Несторовић из СНВ-а објаснила је да ће од 13. до 26. септембра грађани моћи да се попишу сами преко апликације е-грађани, а од 27. септембра до 17. октобра вршиће се класични попис, с тим да је могуће продужење до 29. октобра.

- Ово је најважнија кампања посљедњих година, јер ће од резултата пописа зависити остварење права српске и других мањинских заједница и зато изискује заједнички ангажман свих српских организација.

Координатори посла су СНВ, жупанијска вијећа, вијећа СДС С и друге организације.

У оквиру припрема и провођења пописа и кампање формира се централно координационо тијело које ће бити повезано с више међужупанијских координацијских тијела које ће чинити представници и активисти српских институција и мањинских вијећа.

"Почетак припрема за попис био је 15. јула, а током кампање "Буди е-Србин" настојаће се да што више припадника српске заједнице постану е-грађани. Сада у Хрватској има 1,2 милиона е-грађана, а пројекције су да би се та цифра требало повећати на 2,5 милиона. Због тога би тај тренд требала да слиједе и српска заједница ...", рекла је, између осталог, Несторовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана