Јецков: Митови су да Срби имају своје школе у Хрватској

Срна
Јецков: Митови су да Срби имају своје школе у Хрватској

ЗАГРЕБ - Посланик Самосталне демократске српске странке (СДСС) у Хрватском сабору Драгана Јецков изјавила је данас да су митови да у Хрватској постоје одвојене ексклузивно српске школе, да Срби уче из уџбеника из Србије и по такозваном српском програму.

 “У Хрватској дефинитивно не постоје одвојене школе, не постоје ексклузивно српске школе, а камоли школе издвојене из државног образовног система”, рекла је Јецков коментаришући иницијативу вуковарског градоначелника Ивана Пенаве да промијени модел образовања у Вуковару, односно да споји такозване хрватске и српске школе.

Истина је, каже она, да ученици одлазе у исте зграде, да ђеца обично иду у исте смјене, имају заједничке факултативне активности, а једина разлика је да припадници мањинске заједнице наставу слушају на матерњем језику и то ако родитељи тако одлуче.

“Модел А користе италијанска, мађарска и чешка мањина и своја мањинска права конзумирају и у већем обиму него Срби, јер су њихове школе, за разлику од српских, регистроване као мањинске”, рекла је Јецков.

Она је поручила да српска заједница не тражи нешто друго у односу на остале, већ да није остварила ни онај ранг права која имају други, а образовање на матерњем језику и писму нема алтернативу./крај/сђп

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана