Јазавац изазвао судар: Ловачки савез дужан исплатити одштету 8.500 евра

Агенције
Јазавац изазвао судар: Ловачки савез дужан исплатити одштету 8.500 евра

ЗАГРЕБ - Хрватски ловачки савез дужан је да исплати готово 8.500 евра човјеку који је прије двије године на државном путу Аудијем налетио на јазавца и оштетио аутомобил.

Ова несрећа догодила се 30. септембра 2022. године око 23.09 на путу између Болфана и Цветковца, када је на пут истрчао јазавац дугачак 35 центиметара и тежак између 16 и 17 килограма.
Животиња се залетјела у предњи браник возила, а потом побјегла, да би на крају угинула. У тужби је овај Крижевчанин навео да се на његовој страни уз пут налазио саобраћајни знак "Дивљач на цести", а налет на животињу догодио се неких 700 метара иза тог знака.
Уз полицију је одмах обавијештен и представник Ловачког друштва Вепар Расиња, а уз возача су се у тренутку налета на јазавца налазиле још двије особе. Човјек је одмах након несреће штету пријавио Хрватском ловачком савезу.
Рекао је да је возио прописаном брзином, као и да је била ноћ и да је видљивост била лоша, али да је упркос томе прикочио када је схватио да му је животиња на путу.
- Јазавац је након судара још увијек био жив, вртио се у круг по путу и пао у јарак који је био пун воде, гдје се и утопио, навео је возач.
Хрватски ловачки савез је у одговору оспорио тужбу и тужбени захтјев у цјелости, али суд је у потпуности дао за право Крижевчанину. Хрватском ловачком савезу наложено је да му исплати 5.744 евра на име накнаде имовинске штете, али и 2.731 евро за надокнаду судских трошкова.
Одлучено је тако, јер Закон о лову прописује одговорност ловоовлашћених за штету коју почини дивљач у ловишту, а како јавни пут није ловиште, на њу се не могу примјењивати одредбе тог закона.
- Када јазавац нагло искочи на пут, када је удаљеност уочавања мала, то је опасно. Јазавац у простору његовог природног станишта, с обзиром на његове природне особине, није опасан, али у увјетима у којима се незгода догодила, јесте, наводи се у пресуди.
Додаје се да је за штету од стране "опасне ствари" одговоран њен власник према критеријуму објективне одговорности без обзира на кривицу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана