Јарњак се бринуо о финансијама ХДЗ-а

Aгенције
Јарњак се бринуо о финансијама ХДЗ-а

Загреб - Бивши премијер Хрватске Иво Санадер почео је јуче да износи одбрану у случају "Фими медија", до сада највећој корупционашкој афери у хрватској политици, у којој је на оптуженичкој клупи и његова бивша странка ХДЗ.

На почетку се пожалио да су му нарушена права на одбрану. Судија га је, како преносе агенције, прекинуо и истакао да се он налази у затвору, "јер се поштује закон, будући да је осуђен на десет година затвора у случајевима 'Хипо' и 'Ина-Мол'".

Објаснио је и систем руковођења странке у његово вријеме, политички и оперативни мозак странке био је, казао је Санадер, Иван Јарњак.

- Исти тај Јарњак је лагао на суду да сам ја о свему одлучивао. То је смијешно! Како сам могао ја све то да радим? Главни благајник је водио записник и евиденцију. Јарњак није на суду рекао шта је он радио, а сваки дан је био у странци - рекао је Санадер.

Санадер је у одбрани поновио да је жртва политичког прогона, који је главном државном тужиоцу наложила Јадранка Косор, његов насљедник, те да је све спроведено уз помоћ медија, који су га унапријед осудили.

Као и у својој првој одбрани у случају "Ина-Мол", Санадер је подсјетио да је обављао низ високих државних дужности и учествовао активно у афирмацији Хрватске у иностранству.

Оцијенио је да правичног суђења не може бити док је суд под притиском цијеле јавности.

- Доведен сам у ситуацију да као премијер са најдужим мандатом будем осуђен као први и једини ратни профитер у Хрватској. Рекорд за Гинисову књигу. Ако треба да будем рекордер, нека, али сломити ме неће - рекао је Санадер.

Поновио је да није учинио оно што му се ставља на терет, јер у том случају никада не би поднио оставку на највишу политичку дужност.

- Нисам глуп да одем с најмоћније функције у држави ако имам масла на глави. Да сам на власти, Младен Баришић се не би усудио да лаже, нити би се Бајић усудио да подигне шест оптужница против мене - казао је Санадер, понављајући да је из политике отишао само због уцјена у вези са границом са Словенијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана