Јарњак: Да сам послушао Туђманову наредбу, било би мртвих

Танјуг
Јарњак: Да сам послушао Туђманову наредбу, било би мртвих

Загреб - Двије деценије након демонстрација за Радио 101 на Тргу бана Јелачића у Загребу, Иван Јарњак, ратни министар унутрашњих послова Хрватске, говорио је за медије.

Како је рекао некадашњи министар полиције Хрватске, добио је наредбу од самог предсједника Републике, Фрање Туђмана, да се протест спречи полицијском силом.

"Био сам свјестан да сам у маказама и да ми слиједе посљедице без обзира шта урадим. Да сам послушао Туђманову наредбу, на улицама бисмо имали мртве и рањене. Била је направљена процјена развоја догађаја. Полиција је била довољно јака и способна да људе спријечи да изађу на Трг бана Јелачића, али би то значило жртве и разбијен цијели ужи центар града", рекао је Јарњак који је Туђманову наредбу одбио. Сву одговорност преузео је на себе, пише загребачки "Јутарњи лист".

На питање шта је био разлог да Туђман нареди окретање полицијских цијеви против сопственог народа да би ућуткао критичаре и оне који мисле другачије, Јарњак одговара да је Туђман у то доба био тешко болестан, али да су разлози комплекснији и дубљи.

"Сјетите се, претходила је објава ЦНН-а да је предсједник у болници и да му је остало три до шест мјесеци живота. Од тог часа почеле су битке за наслиједника, а оне су биле врло грубе. Радио 101 био је један од елемената те борбе. Неки су жељели стварање нереда у којима би се полиција сломила па би морала интервенисати војска", присјетио се Јарњак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана