Јаншу напустио Радован Жерјав

Агенције
Јаншу напустио Радован Жерјав

Љубљана - Словеначка народна странка напустиће коалициону владу Јанеза Јанше и пријећи у опозицију, најавио је лидер ове странке Радован Жерјав, преносе агенције.

Уз Жерјава, који је словеначки министар привреде, странка ће за двије седмице повући и министра пољопривреде Франца Боговича.

Овим ескалира криза словеначке Владе која би нешто више од године дана након формирања ускоро могла да има подршку само трећине посланика у парламенту, јављају хрватски медији.

Јаншину Владу већ су напустили министри Грађанске листе, а исти потез за крај мјесеца је најавио и министар спољних послова Карл Ерјавец који води Демократску странку пензионера.

Жерјав је одбацио наводе медија да су три странке које излазе из Јаншине Владе договориле обрисе прелазне владе и да ће за мандатара предложити професора уставног права Миру Церара.

Он каже да његова странка нема интерес за улазак у неку нову коалицију и да жели да се профилише у опозицији.

Распад је услиједио након што је антикорупциона комисија код Јанше утврдила несразмјер имовине и прихода.

О програму за излазак из кризе и неким приоритетним пројектима биће ријечи на сутрашњем састанку предсједника парламентарних странака и шефа државе Борута Пахора.

Пад Јаншине Владе могао би да угрози ратификацију хрватског приступног уговора у словеначком парламенту, без које Хрватска не може 1. јула да постане пуноправна чланица ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана