Јаншина коалиција се распада

Агенције
Јаншина коалиција се распада

Љубљана - Петостраначка коалиција која је прије 11 мјесеци саставила словеначку Владу више практички не постоји, а политичка криза изазвана налазом протукорупцијске комисије о нетранспарентној имовини двају водећих политичара могла би потрајати, и то због одбијања премијера Јанеза Јанше да да оставку, процјењују словеначки коментатори, преносе агенције.

- Јаншина влада по свој прилици одлази, али проблеми државе остају исти, штовише идућих би мјесеци могли ескалирати, а остају и исти политичари. Промјене долазе, али ће пут до њих бити дуг - наводи у главном коментару љубљанско “Дело”.

Љубљански градоначелник Зоран Јанковић у суботу је због оптужби противкорупцијске комисије “замрзнуо” свој положај предсједника странке Позитивна Словенија (ПС), највеће у парламенту, отварајући маневарски простор за стварање парламентарне већине која би подржала неку другу, прелазну владу.

Но, такав се потез не може очекивати од премијера Јанеза Јанше који води највећу странку у влади, наводи у коментару “Дело” додајући да ће он радије одабрати ризик пријевремених избора јер рачуна на релативно хомогену изборну базу.

Предсједник словеначког парламента и челник Грађанске листе, једног од млађих партнера у Јаншиној коалиционој влади, Грегор Вирант затражио је од Јанше повлачење с мјеста премијера у року од десет дана и истицање новог кандидата Словеначке демократске странке (СДС) за ту дужност.

У супротном, странка најављује повлачење из Владе, чиме би она остала без подршке већине у парламенту.

Слично размишљају и остале три странке у коалицији.

Јанша одбија повлачење с дужности негирајући налазе противкорупцијске комисије, а такође одбија и гласање о повјерењу Влади, у чему је добио подршку своје странке.

Предсједник Борут Пахор, који би се у понедјељак требао састати с Јаншом, у недјељу је изјавио да је на владајућој коалицији одлука о томе може ли функционисати у садашњим околностима.

Током дана очекује се и оглашавање три странке владајуће коалиције о начину изласка из садашње кризе.

Љубљански “Дневник” наводи да би политичко превирање, настало сада већ очигледним распадом Јаншине коалиције, могло потрајати недјељама, али да је јасно да се Јанша на положају премијера “не може одржати”.

Лист подсјећа како Јанша одбија и могућност формирања техничке владе додајући како се “чини да је крај Јаншине владе неизбјежан те да се на љевици траже нова рјешења”.

То отвара могућност нужног процеса обнове словеначких политичких елита, оцјењује “Дневник”.

Мариборски лист “Вече” наводи у понедјељак да од Јанше не треба очекивати оставку којом би допустио формирање неке нове парламентарне већине, али да се он у садашњој ситуацији сигурно неће одлучити ни за гласање о повјерењу својој Влади у парламенту јер не може рачунати на добијање потребне већине.

У случају гласања о повјерењу и изостанка подршке Јаншиној влади, дошло би до ситуације у којој би странке и заступничке групе у парламенту из три покушаја требале изабрати новог мандатара, а у случају да у томе не успију услиједили би пријевремени избори.

Већина словеначких медија процјењује како би садашњу политичку кризу најбрже разријешила Јаншина оставка, стварајући простор за формирање прелазне коалиције или техничке владе, оцјењујући да је то тешко очекивати.

Медији цитирају и политичког аналитичара Владу Михељака који тврди да пријевремени избори, ако би постали неизбјежни, не би требали бити прије јесени, како би се допустило да у међувремену дође до формирања политичких опција и странака које би више од садашњих могле задовољити бираче, разочаране садашњим политичким елитама.

У случају да странке ипак пристану на формирање неполитичке, техничке владе, медији уз менаџера Петера Краљича, који се у тим нагађањима задњих дана спомињао као могући мандатар, сада спомињу и 49-огодишњег Игора Шолтеса, предсједника државног ревизорског суда, којем на том мјесту ускоро истиче мандат и којег медији представљају као страначки неутралног стручњака за финансијска питања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана