Јанша у затвору

Агенције
Јанша у затвору

Љубљана - Бивши словеначки премијер и лидер Словеначке демократске странке (СДС) Јанез Јанша јавио се у петак на издржавање двогодишње казне затвора, на коју је осуђен због узимања мита у случају "Патрија".

Јаншу су до затвора у Добу испратиле његове присталице, а организацију тог испраћаја је преузео бивши шеф Сове и војне обавјештајне службе Дамир Чрнчец.

СДС је путем друштвених мрежа позивао све заинтересоване да се придруже испраћају Јанше у затвор, за шта је био организован и превоз аутобусом из Љубљане.

Ову правосудну пресуду могао је да укине једино Врховни суд коме се Јанша жалио, али одлука те правосудне институције није донијета ни у петак.

Јанша је у сриједу на конференцији за новинаре рекао да према информацијама, које је добио о случају "Патрија" на финском језику, многе чињенице које би ишле њему у прилог, словеначко правосуђе није користило.

У Управи за извршење затворских казни рекли су да ће Јанши, као и осталим затвореницима бити гарантована основна људска права и слободе.

Управа затвора Доб није дозволила окупљање пред улазом, а приступ нису имали ни новинари, који су оштро протестовали због тога.

Прве информације о Јанши у затвору биће познате тек идуће седмице. Јанша је потврдио да неће тражити служење казне у кућном затвору. Истовремено, Иван Чрнкович, који је осуђен заједно са Јаншом, али на 22 мјесеца затвора, најављује да ће тражити алтернативно издржавање казне.

Јанша остаје и на листи за посланике на ванредним изборима који ће бити одржани 13. јула, а у случају побједе СДС-а и као могући мандатар владе - из затвора. Већ чињеница да се тако нешто може догодити прворазредна је политичка провокација из "дежеле", до сада невиђена у Европи.

Одбрана

Јанез Јанша тврди да желе да га одстране из политичке утакмице да би "лакше побиједили Карл Ерјавец, који је потписао договор са финском "Патријом", или Аленка Братушек", а Словенију упоређује са тоталитарним државама и упорно тврди да је осуђен без доказа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана