Јанша: У Словенији је могућ грчки сценарио

Агенције
Јанша: У Словенији је могућ грчки сценарио

Љубљана - Премијер Словеније Јанез Јанша рекао је да Словенија може ићи према “грчком сценарију” ако буду настављени улични протести са елементима насиља, преносе агенције.

Он сматра да је до протеста, прво у Марибору, а онда у Љубљани и другим градовима, дошло због другог круга предсједничких избора, који ће бити одржани у недјељу, 2. децембра.

- Умјесто занимљивог двобоја кандидата од којих смо очекивали приједлоге за бољу будућност којима ће конкурисати пред бирачима, само је неколико дана прије гласања пажња јавности одвучена на сасвим другу страну - навео је словеначки премијер у изјави коју је објавио његов кабинет уочи демонстрација најављених за данас поподне у Љубљани на којима групе са Фејсбука најављују да ће тражити Јаншину оставку.

Јанша је истакао и да очекује да ће полиција или грађани убудуће спријечити могуће изразе насиља, већ забиљежене на демонстрацијама у Марибору и Љубљани почетком седмице.

- Исто као што су слике са грчких улица из те државе отјерале стране и домаће инвеститоре, тако се може догодити и у случају већег насиља у Словенији, јер су насиље на улицама Марибора и Љубљане већ пренијеле стране телевизије, а таква би ситуација само штетила држави, посебно младим и незапосленима - наводи Јанша.

Он је упозорио да у демократији свако може учествовати у изборном процесу и јавно изражавати мишљење, али да се не може допустити “бацање гранитних коцки и експлозива” на припаднике полиције.

- Кад та граница нестане, убрзо се из демократије прелази у диктатуру и хаос, а насиљу даје грађанско право - навео је Јанша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана