Јанша сазвао кризни штаб због рекордног броја заражених

Срна
Јанша сазвао кризни штаб због рекордног броја заражених

ЉУБЉАНА - Словеначки премијер Јанез Јанша сазвао је састанак владине Кризне групе за ковид 19 због рекордног броја нових случајева заразе вирусом корона.

 “Циљ састанка је анализа садашње ситуације у Словенији и сусједним државама, како би се поступно смањио број нових зараза, одржало дјеловање здравственог система, али и повећали капацитети за тестирање”, рекао је портпарол словеначке Владе Јелко Кацин.

Он каже да је амбиција Владе да се капацитети за узимање брисева на терену и двије лабораторије у Љубљани и Марибору знатно повећају за што је потребно осигурати средства и нове кадрове.

“Лабораторије би у том случају могле тестирати у три смјене, 24 часа на дан, а на узимање бриса не би требало чекати неколико дана, чиме би се добила реалнија слика епидемиолошке ситуације и смањила могућност ширења вируса”, рекао је Кацин.

Он је демантовао да су неке школе у Словенији због већег броја заражених већ добиле инструкције за наставу на даљину.

“Нема инструкција за затварање школа, нити је то на видику”, рекао је Кацин, додавши да и даље остаје обавеза наставе у учионицама, осим за разреде у којима су се појавиле инфекције па су заражени у карантину, а они који су били са њима у контакту у изолацији.

У Словенији је у протекла 24 часа на вирус корона тестирано 2.560 особа, а потврђено је 79 нових случајева, што је до сада највећи број зараза у једном дану од почетка епидемије, али и највећи број тестирања.

Словеначки епидемиолози очекују наставак тренда локалног преноса заразе.

Инфектолог Матеја Логар изјавила је да су посљедњи подаци о броју заражених алармантни и да се може очекивати наставак тренда.

Нушка Јагер Чакш из Националног института за јавно здравље каже да је будући развој ситуације тешко предвидјети.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана