Јанша: Самит је појаснио ситуацију у региону

Срна
Јанша: Самит је појаснио ситуацију у региону

ЉУБЉАНА - Премијер Словеније Јанез Јанша изјавио је данас да је самит ЕУ-Западни Балкан веома важан догађај на коме се кристализовала ситуација у региону, али и истакао да прије проширенја нека отворена питанја као што су односи Београда и Приштине и Сјеверне Македоније и Бугарске морају да се реше.

Он је на конференцији за новинаре са предсједницом ЕК Урсулом фон дер Лајен и предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом оцијенио да је ово догађај који може да се упореди са солунским самитом из 2003. године.

“То је било вријеме када су се у ваздуху осјетиле трагичне послједице прошлог вијека. Тада се рачунало да ће се проширенје догодити и раније. Али након те одлуке услиједило је низ криза, чак и у ЕУ, што је довело до одлаганја”, рекао је Јанша и додао да у декларацији усвојеној данас има доста позитивних порука, од заједничких улагања до роминга.

Према његовим речима, није тајна да је Словенија тежила “лабавом временском оквиру” за будуће кораке проширења, да та тачка није уврштена у декларацију, али да постоји велика спремност држава чланица да се у наредној деценији постигне што већа европска перспектива Западног Балкана.

“Важно је да декларација укључује концепт проширења, који је важан за земље Западног Балкана. Наша је процјена да се појединачни кораци у вези са проширењем могу завршити у наредној деценији. И у случају Словеније постојао је појединачни распоред, што је дало већи подстицај реформским процесима”, закључио је Јанша.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана