Јанша: Прерано говорити о договору

Агенције
Јанша: Прерано говорити о договору

Брисел - Словеначки премијер Јанез Јанша изјавио да је прерано говорити о рјешењу спора између Словеније и Хрватске око Љубљанске банке, док је Милановић оптимиста, преносе агенције.

С друге стране, хрватски премијер Зоран Милановић је изразио оптимизам у погледу постизања договора о том питању.

Јанша је у Бриселу изјавио да је прерано да би се говорило о рјешењу питања старе девизне штедње хрватских штедиша у бившој Љубљанској банци, наводећи да се тренутно разматра предлог који су синоћ упутили шефови дипломатија Словеније и Хрватске, Карл Ерјавец и Весна Пусић.

- Још је рано за давање процена. Разматрамо предлог, који још није финална верзија - рекао је Јанша новинарима у Бриселу, гдје вечерас учествује на самиту лидера ЕУ.

Он је изразио очекивање да ће у вези с договором, који су постигли Пусићева и Ерјавец, добити додатна објашњења током данашњег сусрета с Милановићем, који такође учествује на самиту у Бриселу.

Хрватски премијер у Бриселу такође није желео да говори о садржају разговора Пусићеве и Ерјавеца, али је изразио оптимизам у погледу постизања договора о том питању.

- Не могу да будем конкретан у интересу успјеха процеса. Ово припремамо данима. Још се нисмо дефинитивно договорили, али идемо према томе да једна и друга страна буду умјерено задовољне колико је то могуће - изјавио је Милановић, одговарајући на питање да ли може да нешто прецизније каже о договору који је постигнут у словеначком Оточцу об Крки између Пусићеве и Ерјавеца.

Милановић је новинарима по доласку на самит челника ЕУ рекао да би било лоше и за Хрватску и за Словенију уколико договор о Љубљанској банци не буде постигнут.

Европска комисија је поздравила синоћни договор шефова дипломатија Словеније и Хрватске, наводећи да је тај исход њиховог сусрета “веома охрабрујући”.

Карл Ерјавец и Весна Пусић саопштили су синоћ, послије шесточасовног разговора у словеначком Оточцу об Крки, да су пронашли решење за спор двије земље око ЛБ, али да га не могу представити јавности док га не одобре владе у Загребу и Љубљани.

Министри су најавили да ће рјешење питања старе девизне штедње хрватских штедиша у бившој Љубљанској банци представити својим владама и да ће се, ако га оне прихвате, поновно састати у Загребу 19. фебруара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана