Јанша: Предсједнику САД ћу честитати након званичних резултата избора

Срна
Јанша: Предсједнику САД ћу честитати након званичних резултата избора

ЉУБЉАНА - Словеначки премијер Јанез Јанша изјавио је данас да ће будућем америчком предсједнику честитати тек када резултат избора буде коначан и званичан, поручујући да су избори готови и онда када друга страна призна пораз.

Јанша је на сједници парламента одбацио критике опозиције да је поздрављањем успјеха Доналда Трампа на изборима прије објаве резултата, направио "дипломатску катастрофу" за Словенију, јер ће "нова америчка администрација игнорисати његову владу".

- Избори су готови онда кад друга страна призна пораз или кад се прогласе званични резултати, а све оно што се каже прије тога је политика - рекао је Јанша.

Он је додао да ће са радошћу честитати изборном побједнику када за то дође вријеме и да неће поступити као они који су одмах послали честитке "слиједећи медијски талас", већ ће то учинити по начелу да "треба размишљати властитом главом".

- Словенија гаји добре стратешке и партнерске односе са САД без обзира на то која је администрација тамо на власти, тако је било у свим владама које сам ја водио, а тако ће остати и убудуће - рекао је Јанша и додао да ће вријеме показати ко је био у праву и да његови "твитови" подршке Трампу неће утицати на односе са САД.

Опозициони посланик и бивши премијер Марјан Шарец оцијенио је да је Јанша честитком Трампу "посвађао Словенију са цијелим свијетом и са ЕУ".

Опозициони посланици су критиковали Јаншу и као једног од Трампових "епигона", подсјећајући да је и сам на неким парламентарним изборима у Словенији тврдио да је његова странка покрадена од такозване "дубоке државе" и медија.

Јанша је након самог завршетка америчких предсједничких избора, када је пребројавање гласова било далеко од коначног, поздравио тадашње Трампово тренутно водство као готову чињеницу, устврдивши како би Џо Бајден био "лош предсједник" у тренутку када и САД и свијет требају јако водство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана