Јанша: Одступићу ако странка тражи

Агенције
Јанша: Одступићу ако странка тражи

Љубљана - Словеначки премијер Јанез Јанша најавио је да ће сутра тајним гласањем руководство његове странке СДС да одлучи да ли да се повуче са мјеста шефа странке, преносе агенције.

Ако би му странка ускратила повјерење, одступио би и са мјеста премијера, најавио је Јанша.

Јанша је за Словеначку телевизију рекао да ће тако урадити због закључака Комисије за превенцију корупције која је установила да он није могао да објасни раскорак у стању своје стварне имовине и финансијских рачуна и стања које је као политичар пријавио комисији.

Словеначка Комисија за превенцију корупције објавила је данас извештај о контроли имовинског стања лидера парламентарних странака за период од средине 2010. године, из којег произлази сумња да су актуелни премијер Јанез Јанша и опозициони челник и љубљански градоначелник Зоран Јанковић у сукобу интереса. 

Јанша и Јанковић нису пријавили промјене свог имовинског стања.

Комисија је утврдила да је Јанша, који је председник Словеначке демократске странке (СДС), увећао своју личну имовину “несразмерно и необјашњено” за најмање 210.000 евра у односу на раније пријављени износ. 

Наводи се да је Јанша у том периоду “суфинанцирао куповину некретнина од приватног предузећа” и да је “правним дјеловањем на штету тог предузећа”, стекао имовинску користи од око 100.000 евра.

- Тај посао је, по налазима комисије, био оптерећен изразитим корупцијским ризицима и сумњом у злопотребу положаја - наводи се у извјештају Комисије. 

Неке од тврдњи које је комисија изнијела у свом извештају Јанша је назвао “манипулативним”, додавши да се ради о покушају дискредитације и његове политичке ликвидације.

Он признаје само да је каснио с неким документима које је требало да преда комисији. 

 - Да је све оно што пише у извјештају комисије тачно, ја не бих ни смио бити на овој функцији - рекао је Јанша.

Он је додао да није тачно да комисији није дао објашњења о стању своје имовине, а имовина одговара ономе што је зарадио у задњих 30 година. 

Јанша је оцијенио као некоректну изјаву предсједника парламента Грегора Виранта, предсједника Грађанске листе, једне од пет странака из Јаншине коалиционе владе, који је рекао да би због навода комисије са својих положаја требало да се повуку Јанша и љубљански градоначелник Зоран Јанковић. 

Јанша је у изјави Словеначкој телевизији рекао да се иза извјештаја Комисије за превенцију корупције крије “политичка игра”, и да вјерује да ће Вирантова странка покренути у парламенту поступак његове смјене са места председника Владе чак и у случају да му СДС сутра изгласа повјерење као предсједнику странке и владе. 

Предсједница Друштва Интегритет - Транспаренси интернешенел у Словенији, Симона Хабич затражила је данас оставке премијера и предсједника Словеначке демократске странке Јанеза Јанше и градоначелника Љубљане и предсједника странке Позитивна Словенија Зорана Јанковића због непријављивања имовине. 

По објављивању извјештаја Комисије за борбу против корупције, Хабич је на конференцији за новинаре рекла да очекује да ће премијер и градоначелник преузети одговорност за своје “неетичке и противзаконите поступке”. 

- Оставка обојице је најмање што би у демократији у оваквим приликама грађани очекивали - рекла је Хабич и додала да се “од политике и представника народа у храму демократије (Скупштини) очекује да оштро осуде такво понашање и из својих редова избаце 'трулу јабуку' “. 

Хабич је такође рекла да је “крајње вријеме да политика постане свјесна посљедица корупције и ниског интегритета политичара и одмах преузме одговорност”. 

Она је истакла да је “доста било релативизирања, изигравања невештим, политизирања и манипулација”, и да оштро осуђује притиске на рад независне комисије и њену дискредитацију, истичући да су “политички функционери законом обавезни да поштују констатације институција правне државе и тиме законски оквир”. 

Хабич је подсјетила да у иностранству у сличним случајевим политичари одмах дају оставке, док у Словенији “политичари и функционери одговорност за своја чињења преносе на друге”, а да је најнеприхватљивије што стално “одузимају вјеродостојност институцијама”. 

Словеначко Друштво Интегритет - Транспаренси интернешенел обавјестило је о овом случају своју централу у Берлину и друге међународне организације.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана