Јанша и Јанковић нису пријавили имовину

Агенције
Јанша и Јанковић нису пријавили имовину

Љубљана - Словеначка Комисија за превенцију корупције објавила је извештај из којег произлази сумња да су Јанез Јанша и Зоран Јанковић у сукобу интереса, преносе агенције.

Јанша и Јанковић, премијер и градоначелник Љубљане, наиме, нису прјиавили промјене свог имовинског стања.

Комсија је утврдила да је Јанша, који је предсједник Словеначке демократске странке (СДС), увећао своју лично имовину “несразмјерно и необјашњено” за најмање 210.000 евра у односу на раније пријављени износ.

Наводи се да је Јанша у том периоду “суфинанцирао куповину некретнина од приватног подузећа” и да је “правним дјеловањем на штету тог предузећа”, стекао имовинску користи од око 100.000 евра. 

- Тај посао је, по налазима комисије, био оптерећен изразитим корупцијским ризицима и сумњом у злопотребу положаја - наводи се у извјештају Комисије. 

Јанша је на “Твитеру” одговорио да су сва средства које има у складу са његовом зарадом током посљедњих 30 година, док је СДС на истој мрежи објавио да Комисија објављивањем извјештаја показала колико је “дубоко комунистичка”. 

Слично је и у случају Јанковића, док у контроли имовине петорице осталих политичара који су били или су сада на челу странака, нису утврђене неправилности према Закону о сузбијању корупције. 

За Јанковића, који је градоначелник Љубљане, констатује се да је суштински кршио обавезу пријављивања стварног имовинског стања, као и да се његов банковни рачун у анализираном периоду повећао на 2,4 милиона евра. 

Од тога је на Јанковићев рачун 208.000 евра пристигло 2011. године од фирме која је пословала са градом Љубљана.

Та средства не само да нису била пријављена противкорупцијској комисији, него је ријеч о трансакцији с великим корупцијским ризиком, ризиком недопуштеног лобирања, конфликта интереса и злоупотребе положаја, наводи се у извјештају Комисије. 

Комисија је истакла да не може да провјери да ли Јанковић има имовину у иностранству, због законских ограничења.

Предсједник Комисије Горан Клемене је у данашњем саопштењу поручио да ни Јанша ни Јанковић нису пружили објашњење за пронађене недоследности, иако им је дата могућност да то ураде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана