Јанез Јанша осуђен на двије године затвора

Б92
Јанез Јанша осуђен на двије године затвора

Љубљана - Донедавни словеначки премијер Јанез Јанша осуђен је на двије године затвора и новчану казну пошто га је суд прогласио кривим за корупцију у афери “Патрија”, преноси Б92.

Поред Јанеза Јанше, оптужени за узимање поклона при куповини оклопних транспортера од финске фирме “Патриа” су прије судом и власник фирме Ротис Иван Чрнковича и генерал Тоне Кркович.

Како је јавила агенција СТА, Јанша је заједно са двојицом његових бивших сарадника проглашен кривим за примање мита током потписивања уговора између словеначке владе и финске компаније “Патриа” о набавци оклопних возила у вриједности од 278 милиона евра 2006. године.

Тужилац Андреј Ферлинц је прошле недјеље на рочишту предложио да се Јанша осуди на двије године затвора и новчану казну од 37.000 евра, тврдећи да је Јанша прихватио “обећану награду” компаније “Патриа” 2006. године, у вријеме кад је био премијер, за њену побједу на тендеру за опремање словеначке војске оклопним транспортерима.

За директора фирме “Ротис” Ивана Чрнковича, подизвођача и посредника у том уговору војске са “Патријом”, и за официра словеначке војске Тонета Крковича, тужилац Ферлинц предложио је казну од по 22 мјесеца затвора и по 37.000 евра казне.

Сви оптужени од почетка процеса изјаснили су се као недужни.

У међувремену, суд се одлучио за издвајање поступка против аустријско-канадског бизнисмена Валтера Волфа, оптуженог за посредовање незаконитим провизијама “Патрије” и против некадашњег посланика Јаншине Словеначке демократске странке (СДС) Франца Загожена, јер је

Волф недоступан суду и налази се у Канади, док је Загожен тешко болестан.

Пред Окружним судом у Љубљани је неколико стотина присталица и противника Јанеза Јанше међу којима мир одржава полиција.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана