Извршни директор компаније "Брсково Мајн" прекршио Закон о странцима

Танјуг
Foto: Принтскрин

ПОДГОРИЦА- Извршни директор компаније „Брсково Мајн“ Алениус Нилс Агне добио је рјешење Граничне полиције да напусти територију Црне Горе, јер није имао радну и боравишну дозволу, чиме је прекршио Закон о странцима, пише данас портал РТЦГ.

Портал сазнаје да је њему изречена и забрана уласка на територију Црне Горе у наредних 30 дана.

Оваква одлука услиједила је након што је инспекција утврдила да је Агне боравио у Црној Гори без дозвола за рад и боравак, због чега је компанија на чијем је челу кажњена са 1.300 евра.

Ово, наводе, није први пут да компанија крши Закон о странцима и подсјећају да ни бивши извршни директор компаније основане за експлоатацију руде у Брскову, Ричард Бофи, није имао дозволу за рад и боравак, што је такође утврдила Управа за инспекцијске послове.

Цијела прича о пословању фирме „Брсково Мајн“, односно „Тара ресоурцес“ праћена је, кажу, бројним контроверзама. Министар енергетике и рударства, Саша Мујовић, недавно је у изјави за ТВЦГ рекао да су  одређене стране дипломате покушале непримјерено да утичу на Владу за отварање рудника у Мојковцу.

Крајем прошле године, међутим, на упит ресорног министра, заштитница имовинско-правних интереса Црне Горе Бојана Ћировић доставила је допис у коме наводи да су се стекли услови за раскид уговора с концесионаром рудника Брсково код Мојковца, јер нису добијени урбанистичко-технички услови, нити постоје претпоставке за њихово издавање.

Крајем јануара формиран је Међуресорни радни тим за израду стручне анализе Уговора о концесији са компанијом „Тара рисорсес“, о отварању рудника Брсково у Мојковцу. Коначна одлука очекује се почетком марта.

Уговор са компанијом из Аустралије о геолошком истраживању локалитета Брсково потписан је 2010. године, а 2018. године аустралијска компанија је пренијела власнички удио на швајцарску фирму Fusion Fund I AG, која је наставила истраживања те сада жели и да отвори рудник "Брсково Мајн".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана