Извјештај FBI о сајбер нападима на систем Владе Црне Горе је тајна

GS
Foto: Arhiva

Детаљи о сајбер нападима на системе Владе Црне Горе, који је амерички ФБИ доставио црногорским институцијама могао би ослабити безбједност информационих система

Из Министарства јавне управе (МЈУ) су рекли да је јавност о овим дешавањима била упозната у континуитету.

"У Извештају су садржани технички детаљи и упознавање јавности са њима могло би слабити безбедност наших система, будући да би тиме дали довољно информација о структури саме владине инфраструктуре и мреже државних органа, као и системима заштите које поседујемо, чиме би сами себи угрозили ниво безбедности", саопштило је ресорно министарсатво.

"У мери могућег смо, и у периоду који је за нама, информисали јавност, као и током трајања самог напада. У континуитету смо износили сва наша сазнања, а која нису угрожавала сајбер отпорност наших система", навели су из МЈУ.

Појаснили су да је Извештај од аутора, класификован на начин да се исти може користити само у сврху јачања сајбер отпорности владине инфраструктуре.
"Немамо ауторизацију од партнера да извештај учинимо јавним", саопштено је из МЈУ.

Сајбер напади на владине институције су почели 22. августа прошле године од када је био онемогућен приступ сајтовима и мејловима готово свих министарстава и институција. У блокади је била електронска комуникација тужилаштава, судова, катастра, Управе прихода и царина и других институција, преноси б92

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана