Изнад Љубљане се појавило необично свјетло

Агенције
Изнад Љубљане се појавило необично свјетло

Посљедњих неколико ноћи становници могу видјети необично јаку свјетлост на небу изнад Љубљане. Наранџасто-жути сноп који се проширио над насељем Стожице истицао се и био јасно видљив из различитих дијелова града.

Наранџасто-жуто свјетло се над одређеним дијелом града задржало све до јутра. Иако је свјетло јако подсјећало на сјај ватре у даљини и неко је могао помислити да је у питању пожар, разлог ноћног освјетљења није тако злокобан.

Необично свјетло у небо емитују рефлектори на фудбалском стадиону "Стожице". Како су из Завода за Шпорт Љубљана, који брине о централном љубљанском стадиону, рекли за "Н1 Словенија", на терен су поставили систем који убрзава раст траве.

Према њиховим ријечима, систем је у зимским условима, када нема пуно сунца, учинковит и успјешан начин регенерације травнате површине након утакмице, тренинга или другог догађаја.

Систем расвјете, који се користи сваке зиме од октобра, комбинује ПАР-свјетло које је потребно за фотосинтезу и инфрацрвено зрачење које доприноси топлоти. Конструкција се расвјетљава по зеленилу, а расвјета се углавном одвија ноћу, навели су и управници стадиона "Стожице".

Јака свјетлост ових система посебно је видљива на небу за вријеме облачног или магловитог времена, те може бити врло узнемирујућа за људе и животиње у непосредној близини стадиона. Тако су 2020. године мјештани британског града Бриајтона покренули петицију којом би се домаћем фудбалском клубу Премијер лиге, Брајтону, забранило да пали свјетло на свом стадиону. Према локалним медијима, петицију је потписало 12.000 људи, али су се градске власти оглушиле на њихове захтјеве.

Систем за узгој траве, као и друга вањска расвјета, придоноси свјетлосном онечишћењу, које је посебно изражено у градовима и негативно утиче на животиње и људе. Како пише на веб страници удружења Темно небо Словеније, свјетлосно онечишћење код човјека изазива узнемирујући осјећај блијештања и стога омета вожњу, а осим тога отежава и стварање мелатонина ноћу.

Свјетлосно зрачење ремети живот и селидбу птица, шишмишева, кукаца и других животиња, те онемогућује посматрање неба и зрачењем према небу непотребно троши електричну енергију, преноси "Н1".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана