Излила се Сава у Хрватској, врх воденог таласа се тек очекује

СРНА
Излила се Сава у Хрватској, врх воденог таласа се тек очекује

ЗАГРЕБ - Широм Хрватске на снази су редовне мјере одбране од поплава, ријека Сава излила се из корита у неким подручјима, а код Брдовца је евакуисано становништво.

Водостаји широм Хрватске су у благом порасту упркос воденом таласу, који је стигао и још стиже из Словеније, а рекордан проток Саве очекује се вечерас.

Загребачки градоначелник Томислав Томашевић рекао је да се врхунац воденог таласа на Сави очекује око 18 часова, а из Хрватских вода наводе да становници главног града у овом тренутку немају разлога за бригу.

"Од јуче увече се користи канал Сава-Одра, који преузима дио воденог таласа како не би дошло до поплаве у граду. Тај канал је изграђен 70-тих година и до сада се ради одбране Загреба од поплава морао користити само седам пута", рекао је Томашевић.

Он је навео да ситуација захтијева опрез и позвао грађане да прате информације које ће у наредних сати објављивати надлежне државне и градске службе.

Из Хрватских вода наводе да су тренутно највише од ријеке Саве угрожени најнижи дијелови на подручју опшине Брдовец, преноси Срна.

У саопштењу се додаје да је преливање дијела савских вода у канал Сава-Одра започело синоћ те да су затворени сви путни правци који воде до њега.

За потребе снижавања водостаја, отворена је и устава Превлака, путем које се дио савских вода пушта у ретенцију Лоњско поље.

Из МУП-а Хрватске објавили су снимке поплављеног подручја у Загребу и околине и позвали грађане да на подручјима склонима поплавама буду посебно опрезни, да не крећу на пут ако не морају, да прате вијести и препоруке надлежних тијела те да правовремено преодузму потребне безбједносне мјере.

У Карловцу је данас пало 47,9 милиметра кише по квадратном метру, што значи да се најгоре прогнозе о обилној киши нису оствариле, саопштено је из карловачког Штаба цивилне заштите, те нагласили да су интервентне службе и даље у приправности, као и да траје санација пријављених проблема.

Водни талас из Словеније јуче је прво захватио дијелове Међимурске и Вараждинске жупаније у Хрватској.

У каналу недалеко од острва Брач, неколико километара од обале, данас се појавила пијавица, док високи таласи на Пагу угрожавају бродове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана