Изборне калкулације: ДПС побједник, али кључ држе мањине

Танјуг
Изборне калкулације: ДПС побједник, али кључ држе мањине

Подгорица - Према првим процјенама резултати парламентарних избора у Црној Гори, ДПС Мила Ђукановића је релативни побједник са освојенних 36 мандата.

Четири опозиционе странке укупно имају 39 мандата у парламенту, који броји 81 посланика, тако да ће коначну реч у формирању владе имати мањинске странке и Социјалдемократе, настале цијепањем СДП-а.

Чак и ако би се ујединиле четири највеће опозиционе партије, које су се јавно декларисале да неће ићи у постизборну коалицију са Ђукановићевим ДПС-ом, оне, као ни ДПС, тешко да могу да формирају владу без подршке мањинских странака - Бошњака, Албанаца и Хрвата.

Ријеч је о Демократском фронту, Великој коалицији Кључ, Бечићевим демократама и СДП-у, Ранка Кривокапића, иначе, до сада традиционалног савјетника Ђукановићевог ДПС-а.

Отуда позиви опозиције мањинским странкама да добро процјене прије него што одлуче коме ће дати подршку, па је тако, на примјер, Лекић у свом првом постизборном обраћању поручио да је ДПС поражен, а да је позиција остварила значајно бољи резултат, што, како је рекао, отвара могућност да разговоре и преговоре са мањинским стрнаакама које имају одлучујућу улогу.

Лекић је, додуше, признао да та коалиција није задовољна изборним резултатом, да су очекивали више, али да ће даље наставити као грађанска и реформска снага.

Истакао је да је традиционално било и мањих и већих кршења изборних правила, али да је посебну конфузију унијела вијест да је у Црној Гори покушан државни удар, што ће, како је рекао, та коалиција тражити да надлежни органи објасне.

"ДПС поражен, а видјећемо да ли ће успети да својим алхемијама дође до побједничког резултата", рекао је Лекић.

Потпредсједник Нове српске демократије, чланице коалиције Демократски фронт, Емилио Лабдовић је најприје прогласио побједу опоиције на недјељним изборима, а потом такође позвао мањинске странке да добро размисле коме ће дати подршку за састав нове црногорске владе.

Лабудовић је рекао да Фронт озбиљно броји гласове, те да не треба вјеровати резултатима које саопштавају медији и поједине невладине организације.

"Опозиција има предност над ДПС и тај тренд се наставља", поручио је Лабудовић.

Позивом на јединство опозиције први се огласио предсједник Демократске Црне Горе Алекса Бечић.

Он је лидере опозиционих политичких субјеката, који су се јавно обавезали да неће са Демократском партијом социјалиста, да одмах након прелиминарних резултата сједну за један сто и одговорно сагледају актуелни политички тренутак.

Предлажем свим лидерима и представницима опозиционих политичких субјеката, који су се јавно обавезали да неће са ДПС-ом, да одмах након прелиминарних резултата сједну за један сто, размијене све информације о злоупотребама које су пратиле изборни процес, изврше потребне анализе и одговорно сагледају актуелни политички тренутак", навео је Бечић у саопштењу.

Прва оставка дошла је из Позитивне Црне Горе. Дарко Пајевић је поднио оставку јер, како је рекао, та странка није прешла цензус.

Иначе, према првим процјенама Центра за демократију и транзицију (ЦДТ) на основу 100 одсто обрађених гласова хрватска странка је освојила један мандат, као и коалиција албанских странака, док је Бошњачка странка освојила два мандата.

Социјалдемократе настале распадом СДП-а Ранка Кривокапића имају, према истим процјенама, два освојена мандата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана