Избори у Сјеверној Македонији, пажња усмјерена на Скопље и Тетово

Срна
Foto: Трт.нет.тр

СКОПЛЈЕ - У Сјеверној Македонији данас се одржава други круг локалних избора, а највише пажње усмјерено је на Скопље и Тетово.

Гласање је почело у 7.00 часова и трајаће до 19.00 часова када се завршава и предизборна тишина, преносе македонски медији.

Ово су седми локални избори у Сјеверној Македонији, а градоначелници и одборници се бирају у 80 општина и граду Скопљу.

Право гласа на 2.481 бирачком мјесту има 1.353.990 бирача.

Највише пажње усмјерено је на Скопље и Тетово гђе ће се, у одвојеним дуелима, међусобно сучелити најснажније македонске и албанске политичке партије.

За градоначелника Скопља претендују независна кандидаткиња коју подржава опозициона ВМРО-ДПМНЕ - Данијела Арсовска и ривал из редова владајућих социјалдемократа Петре Шилегов.

Македонски премијер Зоран Заев уложио је политичку каријеру на исход локалних избора у Скопљу, који би могли пореметити однос снага у Собрању и у корист ривала преокренути климаву већину коју владајућа коалиција има у парламенту.

Заев је, неколико дана пред други круг избора, упозорио бираче да би, у случају пораза у Скопљу, могао да поднесе оставку на функцију премијера, што не значи да би аутоматски били расписани нови избори, већ би на његово мјесто могао да засједне неки други званичник социјалдемократа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана