Избори у Хрватској:Бандић води у Загребу, Керум губи изборе

Anadolija
Избори у Хрватској:Бандић води у Загребу, Керум губи изборе

Загреб - Према првим неслужбеним резултатима Државне изборне комисје (ДИП) објављеним у 21 час, актелни градоначелник Загреба Милан Бандић увјерљиво води на изборима у главном граду Хрватске резултатом 46,12 одсто.

Кандидат Социјалдемократске партије (СДП) Рајко Остојић има 24,57 одсто, а Владимир Фердељи (независни) 17,09 одсто. Одлука о загребачком градоначелнику биће, по свему судећи, днесена у другом кругу.

''Ми смо побиједили. То значи одговорност. Идемо радити! Сутра је радни дан. Хвала свима. Хвала Загрепчанима и Загрепчанкама. Ово је почетак једног доброг пута'', рекао је, уз остало, Бандић, откривајући да му је мајка тешко болесна, на самрти, и да путује у Мостар, гдје се она налази у болници.

Апелирао је на новинаре да га не називају криминалцем јер ''нисам ни липу украо''. Такођер, позвао је све институције правосуђа да га процесирају ако је крив и да се та прича једном заврши.

Резултати за Загребачку скупштину: СДП- ХНС - ХСУ - ЗС - Зелени заједно 27,45 одсто, а листа Милана Бандића 24,15 одсто, а ХДЗ 12,89 одсто

У утрци за градоначелника Сплита води Иван Балдасар (СДП) са 30,64 одсто освојених гласова, Вјекослав Иванишевић (ХДЗ) има 20,31 одсто, а актуелни градоначелник Сплита Жељко Керум 18,95 одсто гласова. Иако је Керум и сам прогласио пораз на изборима, сада је ситуација нешто другачија, те Керум због мале разлике међу кандидатима има шанси да иде у други круг избора.

Увријеђен због начина презентирања изборних анкета Керум је уживо у програму Нове ТВ вријеђао новинара Мислава Багу, називајући га конобаром ''што и је'', а агенције које су пласирале резултате анкета назвао је ''клошарским''. У Градском вијећу града Сплита, за сада, води коалиција СДП, ХНС, ХСУ 25,27 одсто.

“Која г****. Матер им ј**** гузату, а ја сам им већ честитао. Ипсос пулс је клошарска агенција, а Баго је варалица. Желим му да буде конобар као што јесте”, викао је Керум.

Надаље, у Осијеку води Крешимир Бубало (ХДССБ) са 34,2 одсто, слиједе Иван Вркић (независни) 21,5 одсто и Дражен Видовић (ХДЗ) са 11,25 одсто гласова. Коалиција ХДССБ - ЗЕЛЕНИ ХР освојила је 31,06 одсто гласова. Такођер, актуални градоначелник Ријеке Војко Оберснел освојио је 48,8 одсто. Хрвоје Бурић има 16,7, а Предраг Шустар 13,6 одсто гласова. За ријечко Градско вијеће највише гласова добила је коалиција СДП - ХНС - ХСУ - ИДС - АРС - СДА ХРВАТСКЕ 45,5 одсто.

У други круг избора у Дурбовнику за градоначелника иду актуелни градоначелник Андро Влахушић (ХНС-ХСС-СХУС) и Тео Андрић (ХДЗ-ХСП АС-ХСЛС). Влахушић има 34 одсто потпоре бирача, Андрић 23 одсто. Што с тиче избора за Градско вијеће на ова три биралишта најбоље стоји листа ХНС-ХСС-СХУС с 21 одсто потпоре, док је други ХДЗ с 19 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана