Избори у Хрватској још нису расписани, али већ познато зна ко иде у коалицију

Танјуг
Foto: Тпортал

ЗАГРЕБ - Иако датум одржавања парламентарних избора у Хрватској још није познат, осим да ће бити одржани или крајем априла или у мају, странке су се већ престројиле па ће се владајућем ХДЗ-у са партнерима у изборној утакмици супродставити договорена коалиција СДП-а са странкама левице и центра.

Лидер ХДЗ-а и актуални премијер Андреј Пленковић објавио је да ће на изборе ићи у тачкастој коалицији са досадашњим партнерима. 

“Наши супартнери они који су сада с нама и они који дијеле наше вриједности. Они који не деле наше вриједност и који нас вређају и који су се показали политички незрелима у досадашњим изазовима нису наши партнери”, поручио је Пленковић.

У изборној кампањи ће, каже, представити “сва постигнућа остварена протеклих година, као и визију будућности Хрватске за следеће четири године”. Очекује, навео је, резултат сличан оном на прошлим изборима, када је ХДЗ-ова коалиција освојила укупно 66, од 151 мандата.

Велики опозициони блок чиниће СДП са 10 странака левице и центра, а како је јуче саопштио лидер СДП Пеђа Грбин уз њих ће бити Фокус (Давор Нађи), ИДС-а (Далибор Паус), ПГС-а (Даријо Василић), Реформисти (Радимир Чачић), Центар (Ивица Пуљак), Радничка фронта (Денис Гето), Странке с именом и презименом (Далија Орешковић), Глас (Анка Мрак Тариташ) те ХШ-а (Крешо Бељак).

“Овде је 10 политичких странака љевице и центра које у потпуности разумију у каквом се тренутку Хрватска сада налази, које потпуно разумију у којем смеру ХДЗ гура Хрватску. И управо зато што знамо да Хрватска може боље, што знамо да Хрватска мора боље, након разговора договорили смо да ћемо на овим изборима који су пред нама наступити заједно”, рекао је Грбин, Додао је да је њихова дужност и обавеза да иду заједно да мењају Хрватску и да ће ово “коалиција за бољу Хрватску”.

Додао је да ће модалитет наступа који се тиче и изборних јединица и сарадње с Можемо, са којим СДП разговара о тачкастој коалицији, бити предмет разговора у наредним данима.

У коалицији љевице и центра учествоваће и Можемо, али у мањем броју изборних јединица. Према још незваничним информацијама, ради се о четири изборне јединице - четвртој, петој, седмој и деветој, пише хрватски портал Индекс. У преосталих шест изборних јединица, међу којима су и загребачке, ићи ће самостално.

Према писању Индекса, Домовински покрет градоначелника Вуковара Ивана Пенаве на изборе иде самостално, а Мост у коалицији с Хрватским суверенистима. 

У договору љевице и либерала “извисили” су Социјалдемократи, друштво које се одвојило од СДП-а и у садашњем сазиву сабора има велик број заступника. Они ће на изборе морати или самостално или у коалицији с некима од мањих странака. 

Од осталих странака које су најавиле излазак на изборе и имају барем минималне шансе за који постотак гласова ту су Република бившег шефа Фонда за обнову и менаџера Дамира Ванђелића, новооснована странка Заједно Хрватска бизнисмена и бившег власника Агрокора Ивице Тодорића, затим такође новооснована странка Право и правда у којој су европарламентарци Мислав Колакушић и Иван Вилибор Синчић, Хрватска странка права којој су недавно приступили Жељко Гласновић и Бруна Есих, Акција за промене шибенско-книнског жупана Марка Јелића и Одлучност и праведност Каролине Видовић Кришто. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана