Избори у Црној Гори: Покрет Европа сад води са 25,5 посто освојених гласова

ГС
Foto: Илустрација/Вијести.ме

ПОДГОРИЦА - Према прелиминарним резултатима ванредних парламентарних избора у Црној Гори највећи број гласова за сада има Покрет Европа сад који предводи Милојко Спајић, подаци су Центра за мониторинг и истраживање Црне Горе.

Странка чији је оснивач и актуелни предсједник Црне Горе Јаков Милатовић према 85,5 посто гласова за сада има укупно 23 мандата у новој Скупштини Црне Горе односно 25,5 посто гласова.

Друго мјесто заузела је коалиција "Заједно", коју предводи Демократска партија социјалиста, а која ће у новом сазиву, ако се овакви резултати и задрже, бројати 22 мандата.

Трећа коалиција по јачини је она која је на ове изборе изашла под називом „За будућност Црне Горе“, а унутар које се налазе странке Нова српска демократија, Демократска нарoдна партија, Покрет за промјене те Социјалистичка народна партија. Они су за сада освојили 14,9 посто гласова односно 13 мандата.

Коалиција коју предводи досадашњи предсједник владе Дритан Абазовић (УРА) те Алекса Бечић (Демократе) освојиле 12,3 посто гласова тј. 11 мандата.

На ванредним парламанетарним изборима у Црној Гори је, према коначним подацима ЦДТ, на данашњим изборима гласало 56,4 одсто бирача, што је чак 20 одсто мање у односу на парламентарне изборе од 30. августа 2020.

Стручњаци оцијењују да ће овако мала излазност одговарати странкама са стабилним политичким структурама. Сматрају да је разлога за овако малу излазност више, али и да је прије свега ријеч о презасићености бирача с обзиром на протекле изборне процесе.

Такође, сматрају да је ранијих година и током протеклих изборних процеса већа излазност била усмјерена на гласање против Мила Ђукановића, кога више нема на изборној листи ДПС.

Право гласа на данас одржаним парламентарним изборима имало је 542.468 грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана