Избјегличка криза у Хрватској ескалира, Словенија слиједећа

Танјуг
Избјегличка криза у Хрватској ескалира, Словенија слиједећа

Избјегличка криза у Хрватској ескалира пошто је у ту земљу, према подацима МУП-а, ушло 7.300 миграната, а сви прихватни центри су пуни, јављају хрватски медији

Ситуација је по подне измакла контроли у Товарнику, гдје су избјеглице у једном тренутку пробиле полицијски кордон који је обезбјеђивао нормалан улазак у аутобусе, и кренули даље пјешке, па полиција није имала избора него да их пропустити.

Избјеглице сада улазе у Хрватску и преко граничних прелаза Бајаково, Батина и Илок. Међу њима има доста жена и дјеце, а многима је позлило, па је један човјек подвргнут реанимацији.

"Хаос у Товарнику", један је од наслова хрватских медија, а о ситуацији у том мјесту на граници према Србији свједоче и фотографије и видео записи који су објављени на хрватским сајтовима.

Вуковарско-сремски жупан Божо Галић изјавио је да се на истоку Хрватске догађа хуманитарна катастрофа и позвао владу да оснује кризни центар са сједиштем у Товарнику.

Хрватски црвени крст дочекује избјеглице и дијели им храну и помоћ, а они се смјештају у регистрационе центре у Јежеву, Дугавама у Загребу, Кутини, Сиску и Товарнику.

Током поподнева, група од око 200 миграната дошла је на мађарску границу, у мјесту Луц, код Белог Манастира.

Као преносе хрватски медији, они су се нашли код некадашње војне карауле на свега двадесетак метара од границе.

Новинарима који су се нашли тамо казали су да не знају што тамо раде нити гдје да крену, а онда се одједном с друге стране границе појавила мађарска полиција, док је ваздушни простор Мађарске надлетао полицијски хеликоптер.

Након два до три сата колико су провели на том простору имигранти су се повукли, а хрватска полиција их је одвезла у смијеру Чепина, гдје је за њих организиран привремени прихват.

Мања група избјеглица, која је из Товарника пребачена у Загреб, по подне се појавила на граници са Словенијом, а ускоро би их могло бити и више, објавили су поподне словенски медији.

Мања група избјеглица која је данас превезена из Товарника у Загреб, током поподнева се појавила на граници са Словенијом, а ускоро би их могло бити и више, објавили су словеначки медији.

Словеначка телевизија објавила је снимак неколицине избјеглица који се налазе пред Словенијом на међудржавном граничном прелазу Брегана-Насеље/Словенско село, али још увијек на територији Хрватске.

Како се наводи, ради се о дијелу веће групе од око 500 људи који су из Загреба према граници са Словенијом кренули пјешице, а ове који су већ стигли вјероватно је неко повезао возилом када су стопирали, преноси Хина.

Словеначко министарство спољних послова и данас је објавило да би неконтролисани прелазак границе преко хуманитарних коридора за избјеглице био у супротности с европским законима, а премијер Миро Церар казао је да ће Словенија испуњавати своје обавезе чувања и контроле спољашње шенгенске границе према Хрватској.

Према информацијама словеначке полиције, мигранти који би успјели илегално да пређу, ако не затраже азил у самој Словенији, биће враћени у Хрватску, на основи уговора о реадмисији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана