Избjегличка криза: Хрватска прелази на план

Агенције
Избjегличка криза: Хрватска прелази на план

Избjегличка криза не угрожава Хрватску сигурносно, али ствара проблем. Хрватска има срце, али мора подсjетити сусjеде и ЕУ да има и мозак, каже премијер Хрватске.

"Ми нећемо постављати ограду као Мађарска, нећемо слати војску, то није ријешење. Ми нисмо затворили границу, већ само граничне прелазе. Ми примамо избјеглице, али наши капацитети су мали", рекао је хрватски премијер Зоран Милановић на ванредној конференцији за новинаре.

"Без обзира што је Хрватска транзитни простор, ми то више не можемо. Више од 13.000 избјеглица је ушло, неки су изашли, али већина их је остала. Ми их више немамо гдје смјестити. Позивамо ЕУ и оне који не желе да нађу ријешење за избјегличку кризу, да схвате да Хрватска неће бити сабирни центар за избјеглице у Европи", додао је он.

"Почећемо примењивати нове методе, не као Мађарска. Примјенићемо план Б, бићемо флексибилнији. Ми људе на начин како је то формално прописано, пописивање и смјештање, више не можемо примати. Даћемо им воде, хране, збринути болесне, и нека иду даље. Нећемо их пустити да иду улицама, поготово ако буде кише", нагласио је хрватски премијер.

Милановић је рекао да је проблем избјегличке кризе много дубљи и да је стотинама километара удаљен од Хрватске.

"То је граница Турске и Грчке. Избјеглице нису у Турској животно угрожене. Грчка не ради надзор шенгенске границе, она затвара очи. Због некок разлога Грчка то ради, и Европа то ради. Онда се избјеглице даље усмјеравају ка Хрватској јер су Мађарска и Словенија затвориле своје границе. Неће Хрватска имати сто хиљада избјеглица, а Европа ће бирати кога ће узети, кога не", рекаоје премијер Хрватске.

На новинарско питање како коментарише упозорење српског министра Александра Вулина да Хрватску не затвара границу и међународне путеве, јер ће Србија у том случају затражити заштиту пред међународним судовима, Милановић је кратко одговорио: "Никако, орао не лови муве".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана