Избjеглице заобишле ограду, велики број миграната ушао у Македонију

Агенције
Избjеглице заобишле ограду, велики број миграната ушао у Македонију

Тренутно није могуће утврдити колико је миграната прешло границу. Ројтерс наводи да је ријеч о чак 2.000 избјеглица, АФП каже да их је хиљаду, док македонске власти тврде да их није више од 300.

Упркос одлуци о затварању граница коју су донијеле балканске земље, на стотине избјеглица и миграната заглављених у сјеверној Грчкој прешло је у Македонију. Ројтерс наводи да их тамошња полиција враћа натраг.

"Предузимамо мјере на враћању ове групе у Грчку. Полиција и војска су појачале граничну безбједност на критичним тачкама", рекла је портпаролка македонске полиције и навела да је границу прешло "неколико стотина", а не 2.000 људи колико је избројао Ројтерсов фоторепортер. 

Послије вишестаног пјешачења, избјеглице су прешле Суву ријеку и формиравши "живи ланац" пронашли начин да заобиђу жичану ограду.

Велики број мигранта носио је дјецу на својим леђима док су прелазили ријеку.

Агенција АП је раније јевила да је око 300 избјеглица и миграната напустило је камп код Идоменија на граници Грчке и Македоније и кренуло пјешке ка отвору на огради подигнутој дуж границе.

Свједок агенције Ројтерс са лица мјеста потврдио је, такође, да су избјеглице и мигранти успијели да се пробију у Македонију а, према тамошњим обавијештајним изворима, војска и полиција су интервенисале када је група миграната ушла у земљу.

У кампу код Идоменија на грчкој страни границе са Македонијом, према процјенама, има око 14.000 избјеглица који желе да преко Македоније наставе пут ка Западној Европи, упркос одлуци о затварању граница за избјеглице дуж балканске руте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана